Het beste vitamine K supplement is goed voor je bloedstolling en je botten. Wanneer je snel blauwe plekken of een bloedneus hebt, kan dat te wijten zijn aan een slechte bloedstolling. Naargelang je ouder wordt, krijg je ook meer kalkafzetting in de bloedvaten. Dit kan op termijn het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Calcium dat vrijkomt uit je botten kan ook osteoporose veroorzaken.
Vitamine K bestaat uit een groep vetoplosbare vitamines. Ze spelen een belangrijke rol in de stolling van je bloed. Ook kan vitamine K bijdragen tot het behoud van sterke botten, soepele gewrichten, een gezond zenuwstelsel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Een gezonde inname van vitamine K verlaagt het risico op aderverkalking en zorgt ervoor dat het calcium in je botten blijft. Lees hier verder om de beste vitamine K supplementen voor jou te vinden.
Onze selectie vitamine K
- Beste prijs-kwaliteit: Springfield MenaQ7 Forte K2 bij Bol.com
- Beste softgels: Solgar Vitamin K2 bij PharmaMarket
- Beste tabletten: Metagenics Vitamine K2 bij Bol.com
- Beste druppels: Laveen Olive Drops Vitamine D en K bij Bol.com
- Beste capsules: DeBa Pharma Vitamine K2 bij Pazzox
- Beste voor ouderen: Ceres Pharma CalxPlus Calcium + Vitamine D + Vitamine K bij PharmaMarket
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Springfield MenaQ7 Forte K2
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Met toegevoegde vitamine D
- Goed opneembaar
- Hoog gedoseerd
- Vegan
- Bevat soja
- Je moet de tabletten doorslikken met water
De vitamine K2 in dit supplement is afkomstig van korstmos en natto. Natto krijg je door sojabonen te fermenteren. De goede bacteriën die vrijkomen tijdens de fermentatie zijn erg rijk aan MK-7 of menaquinone-7. Dit is de best opneembare vorm van vitamine K2. Je vindt deze vitamine ook in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt.
De vitamine K2 of menaquinone-7 in dit supplement is ontstaan door fermentatie van kikkererwten met goede bacteriën uit korstmos. Deze vorm van vitamine K is zeer goed opneembaar en heeft een lange halveringstijd waardoor hij makkelijker alle weefsels kan bereiken.
Ten slotte zit er ook extra vitamine D in dit supplement. Een adequate inname van vitamine D zorgt immers voor een betere werking van vitamine K en omgekeerd. Beide vitaminen werken mooi samen voor het behoud van sterke botten en elastische bloedvaten.
De capsules zijn vegan en ze bestaan uitsluitend uit plantaardige ingrediënten. Neem één tot twee capsules per dag tijdens een maaltijd. Wanneer je bloedverdunners neemt zoals warfarine mag je dit supplement niet innemen. Het kan de werking van je bloedverdunners namelijk verminderen.
Vorm: Capsules | Concentratie: 180 µg | Inhoud: 30 stuks
Beste softgels: Solgar Vitamin K2
- Zuiver
- Goed opneembaar
- Verpakt in een donkere glazen pot
- Duurzaam
- Duur
- Bevat melkbestanddelen en soja
- Je moet de tabletten doorslikken met water
Deze plantaardige softgels bevatten uitsluitend menaquinone-7, afkomstig van soja en melkproducten. Deze goed opneembare vorm van vitamine K helpt je bloedstolling te reguleren en je botten sterk te houden.
De softgels zijn zuiver en van goede kwaliteit. Ze zijn bovendien verpakt in een duurzaam donker glazen potje dat de inhoud beschermt tegen licht, lucht en vocht. Softgels zijn makkelijk door te slikken met water. Neem er één per dag, bij voorkeur tijdens een maaltijd. Deze softgels zijn niet vegan, maar ze zijn wel geschikt voor vegetariërs.
Vorm: Softgels | Concentratie: 100 µg | Inhoud: 50 stuks
Beste tabletten: Metagenics Vitamine K2
- Puur
- Zuiver
- Vegan
- Bevat geen allergenen
- Je moet de tabletten doorslikken met water
Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Het wordt opgenomen door je darmen en gaat vandaar naar je lever. Wanneer je lichaam voldoende vitamine K heeft, gaat het ook naar andere weefsels. Deze tabletten bevatten zonnebloemolie voor een betere opname.
De vitamine K2 is afkomstig uit rijstextract. De tabletten zijn vrij van soja, gluten, lactose en andere allergenen. Ze zijn bovendien ook vegan. Ook kan je deze tabletten veilig innemen bij zwangerschap of tijdens borstvoeding. Neem één tablet per dag in met wat water, tijdens een maaltijd.
Vorm: Tabletten | Concentratie: 90 µg | Inhoud: 56 stuks
Beste druppels: Laveen Olive Drops Vitamine D en K
- Biologische olijfolie
- Zuiver
- Combinatie met vitamine D
- Makkelijk in gebruik
- Vegan
- Smaak
Deze druppels zijn uitermate puur. Ze bevatten niets anders dan zuivere olie en vitamines. Ze zijn handig in gebruik en voor iedereen geschikt. Pasgeboren baby’s en baby’s die borstvoeding krijgen, maken zelf nog geen vitamine K aan. Tot ze vaste voeding of flesvoeding krijgen moeten ze vitamine K bijkrijgen.
Deze suikervrije druppels zijn gemaakt op basis van biologische olijfolie en ze hebben een neutrale smaak. Ze bevatten vitamine K1, gewonnen uit korstmos. Bovendien is er vitamine D aan toegevoegd voor sterke botten en een goede weerstand.
Baby’s ouder dan een week die geen flesvoeding krijgen, mogen dagelijks drie druppels op de tong of op de fopspeen. De druppels zitten in een donker glazen flesje dat de olie beschermt tegen licht en lucht. Je bewaart het op kamertemperatuur. Bij koude temperaturen kan de olie troebel worden. Dat is volkomen normaal.
Vorm: Druppels | Concentratie: 150 µg | Inhoud: 10 ml
Beste capsules: DeBa Pharma Vitamine K2
- Hoog gedoseerd
- Zuiver
- Puur
- Vegan
- Je moet de capsules doorslikken met water
Deze vegan capsules bevatten een hoge dosis vitamine K2. De gebruikte vorm is de best werkende, namelijk MK-7 of menaquinone-7. Dit geeft het beste resultaat. De capsules zijn zuiver en puur. Ze bevatten geen andere toegevoegde stoffen.
Dit supplement zorgt voor een normale bloedstolling en het behoud van sterke botten. Vitamine K speelt immers een belangrijke rol in de botmineralisatie en het zorgt er bovendien voor dat calcium in je botten blijft en niet terechtkomt in je bloedvaten of zachte weefsels. Neem één capsule per dag in met wat water, tijdens of na de maaltijd.
Vorm: Capsules | Concentratie: 180 µg | Inhoud: 60 stuks
Beste voor ouderen: Ceres Pharma CalxPlus Calcium + Vitamine D + Vitamine K
- Aangename inname
- Lekkere chocoladesmaak
- Zonder suikers
- Combinatie van vitamine K met calcium en vitamine D
- Budgetvriendelijk
- Niet vegetarisch
- Laag gedoseerd
- Niet voor iedereen geschikt
Dit vitamine K supplement komt in de vorm van een chocolade toffee. Het is niet alleen lekker, maar het bevat ook heel wat essentiële vitaminen en mineralen. Deze kauwtabletten zijn handig om mee te nemen en ze moeten niet ingeslikt worden met water.
De combinatie van vitamine K1, vitamine D3 en calcium is ideaal voor het behoud van gezonde en sterke botten. Het is erg geschikt voor de preventie en de behandeling van beginnende osteoporose. De werkzame stoffen zijn goed opneembaar en ze worden goed verdragen. De tabletten bevatten geen suikers of bewaarmiddelen.
Neem één tot twee kauwtabletten in per dag. Laat de toffee smelten in je mond voor een tragere en meer effectieve opname. Doordat de werkzame stoffen oplossen in je mond en zich vermengen met speeksel, worden ze ook beter verteerd. Ze zijn echter niet geschikt voor vegetariërs. Wees ook voorzichtig wanneer je nierstenen of hoge calciumwaarden hebt in je bloed of bloedverdunners neemt. Vraag bij twijfel raad aan je arts.
Vorm: Kauwtabletten | Concentratie: 65 µg | Inhoud: 60 stuks
Kort samengevat
Er bestaan verschillende vormen van vitamine K. Vitamine K2 vind je bijvoorbeeld onder de vorm MK-4, die vooral in vlees en eieren zit. De meest werkzame en best opneembare vorm is echter MK-7 of menaquinon-7. Dit is een type vitamine K2. De beste vitamine K supplementen bevatten deze werkzame stof. MK-7 is meestal afkomstig van gefermenteerde soja of natto. Wanneer je allergisch bent voor soja kan je op zoek gaan naar een vitamine K2 supplement uit een andere plantaardige bron.
Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat de vitamine oplosbaar is in vetten of olie en niet in water. Heel wat supplementen bevatten om deze reden ook plantaardige olie. Meestal wordt gekozen voor olijfolie of zonnebloemolie.
De Springfield MenaQ7 Forte is onze favoriete keuze. Het bevat de best werkzame MK-7 afkomstig van natto. De capsules zijn bovendien verrijkt met vitamine D. Vitamine K en vitamine D zorgen samen voor het behoud van sterke botten en elastische bloedvaten. Bovendien versterkt vitamine D ook je weerstand. Tot slot heeft dit supplement een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
Waar op letten bij het kopen van vitamine K supplementen?
Vorm
Vitamine K supplementen bestaan in verschillende vormen. Ook al is deze vitamine geschikt voor mensen van alle leeftijden, toch kan je leeftijd en je persoonlijke voorkeur een rol spelen in je keuze.
Voor baby’s en kleine kinderen zijn vooral de vitamine K supplementen in druppelvorm het handigst. Let erop dat de druppels geen suikers, kleur- en smaakstoffen of andere schadelijke toevoegingen bevatten. Zuiverheid en puurheid zijn eigenschappen die vooral voor deze jongste leeftijdsgroep erg belangrijk zijn.
Volwassenen die geen slikproblemen hebben kunnen ook kiezen voor capsules, softgels of tabletten. Deze zijn vooral handig voor hoge doseringen. Wanneer je vegan bent of allergieën hebt, lees dan goed de lijst met ingrediënten na.
Hoewel de meeste vitamine K supplementen van plantaardige oorsprong zijn, kunnen de softgels of capsules ook van dierlijke gelatine gemaakt zijn. Bovendien kan een pil met vitamine K melkbestanddelen bevatten. Heel wat gefermenteerde melkproducten zijn een bron van vitamine K en ze worden soms in vitamine K supplementen verwerkt.
Wanneer je slikproblemen hebt of gewoon houdt van snoepen, kan je ook kiezen voor kauwtabletten of gummies. Deze bestaan in allerlei kleuren en smaken. Als gevolg daarvan kunnen ze suikers, kleur- en smaakstoffen of andere toevoegingen bevatten. Gelukkig bestaan er ook varianten die suikervrij en zo natuurlijk mogelijk zijn.
Type
Vitamine K is een verzamelnaam voor verschillende werkzame stoffen. We kennen ze vooral als vitamine K1 en vitamine K2.
- Vitamine K1 zit in heel wat voedingsmiddelen. Het heeft de wetenschappelijke namen fylloquinon of fyllochinon. Het komt voor in spinazie, peterselie, groene thee en bepaalde kolen. Het probleem is echter dat deze vorm niet zo goed door je lichaam wordt opgenomen. Slechts zo’n tien procent van deze vitamine wordt opgenomen uit de voeding.
- Vitamine K2 vind je onder de namen menaquinon of menachinon. Dit type vind je ook in voeding, voornamelijk in gefermenteerde zuivelproducten, eieren en vlees. Je lichaam kan hiervan ook een beperkte hoeveelheid zelf aanmaken in de dikke darm. Vitamine K2 uit voeding wordt echter niet zo goed opgenomen.
- Een derde vorm is de synthetische vorm K3 of menadion. Er is heel wat controverse rond deze synthetische vorm en daardoor wordt hij bijna niet meer gebruikt.
Van vitamine K2 bestaan er veertien verbindingen. Allen worden ze aangeduid met de letters MK, de afkorting voor menaquinon. MK-7 is meestal afkomstig van gefermenteerde soja. Deze gefermenteerde bonenbrij wordt regelmatig in Japan gegeten en wordt natto genoemd. MK-7 geeft het beste resultaat in de bloedwaarden en het heeft de beste biologische beschikbaarheid van alle types vitamine K. De beste vitamine K supplementen bevatten om deze reden meestal MK-7.
Concentratie
Je lichaam kan gedeeltelijk zelf vitamine K1 aanmaken vanaf de leeftijd van ongeveer drie maanden. Een ander deel krijg je binnen via de voeding. Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen moeten hierdoor gedurende de eerste maanden dagelijks 150 µg vitamine K bijkrijgen. Geef je flesvoeding, dan is er al vitamine K aan de melk toegevoegd.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K per dag is in België en Nederland ingesteld op gemiddeld 70 µg per dag. Afhankelijk van je leeftijd en of je een vrouw of een man bent, ligt de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor volwassenen tussen 90 en 120 µg vitamine K.
Grotere hoeveelheden zijn over het algemeen veilig. Een teveel aan vitamine K komt immers niet voor. Een tekort aan vitamine K kan je onder meer herkennen aan symptomen als bloedingen van de neus of het tandvlees of blauwe plekken.
Neem je echter bloedverdunners, dan kan je beter geen vitamine K bijnemen. De werking van deze medicijnen kan nadelig beïnvloed worden wanneer je vitamine K bijneemt. Je neemt bij twijfel best contact op met je arts.
Wat is vitamine K?
Vitamine K is een verzamelnaam voor een groep vetoplosbare vitamines. Het werd in 1929 door de Deense wetenschapper Henrik Dam voor het eerst afgezonderd en benoemd als bloedstollingsvitamine. In het Deens noemde hij dit ‘Koagulations vitamin’. Dit werd verkort tot vitamine K. Door de letter K verwarren sommigen vitamine K weleens met kalium. Kalium is echter een mineraal. Je vindt het vooral terug in peulvruchten, banaan of aardappelen.
Vitamine K is uitermate belangrijk voor de bloedstolling. Bij een vitamine K tekort kunnen wondjes zich niet goed sluiten en heb je meer kans op inwendige bloedingen. Omgekeerd is het niet zo dat een te hoge inname van vitamine K je bloed te veel laat stollen. Vitamine K is dus eerder een stollingsregulator. Het heeft echter nog veel meer voordelen.
Je lichaam haalt vitamine K gedeeltelijk uit de voeding en het kan zelf ook vitamine K aanmaken in de dikke darm. Hiervoor heb je echter een gezonde darmflora nodig met voldoende gezonde bacteriën.
Waar is vitamine K goed voor?
De meest gekende werking van vitamine K is het regelen van de bloedstolling. De werking van deze stoffen gaat echter heel wat verder dan dat.
Doordat vitamine K calciumbindende eiwitten activeert, kan het beschikbare calcium in je bloed beter vastgezet worden in je botten. Dat is van belang voor het behoud van sterke botten. Door deze activatie daalt ook het calciumgehalte in je bloed, waardoor je bloedvaten schoon en soepel blijven. Hierdoor krijg je minder kalkafzetting en plaquevorming in de aderen.
Niet alleen de mineraalhuishouding van de botten wordt beïnvloed door vitamine K, maar ook die van de gewrichten en het kraakbeen. Bovendien zou vitamine K een ontstekingswerende invloed hebben, waardoor je minder kans hebt op ontstekingen van de gewrichten zoals artritis.
Vitamine K2 of menaquinon zou ook een gunstige uitwerking hebben op insulinegevoeligheid. Op deze manier heb je minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Vitamine K is bovendien aanwezig in de hersenen. Hier zou deze vitamine een preventieve uitwerking kunnen hebben op dementie en arteriosclerose. Verder onderzoek is echter nodig om deze stelling te bevestigen.
In welke voeding zit veel vitamine K?
Je lichaam kan voor een gedeelte zelf vitamine K aanmaken. Hiervoor heb je echter een gezonde darmflora nodig. Ook krijg je vitamine K via de voeding binnen. Voeding die veel vitamine K bevat is boerenkool, spinazie, peterselie, broccoli, spruiten, margarine, olijfolie en doperwten.
Het komt in mindere mate ook voor in zuivelproducten, vlees, vis, eieren, fruit en brood. Boerenkool staat helemaal bovenaan op het lijstje met maar liefst 870 µg vitamine K per 100 gram. In vergelijking heeft broccoli maar 156 µg vitamine K per 100 gram. Groene thee bevat ook een heel klein beetje vitamine K. Vooral de matcha thee waar je het poeder mee van opdrinkt.
Het is echter belangrijk om te weten dat je lichaam slechts ongeveer tien procent van de vitamine K uit voeding opneemt. Wanneer je bepaalde antistollingsmedicijnen inneemt, moet je opletten dat je niet te veel veel vitamine K per dag binnen krijgt. Het gaat hier over medicijnen met vitamine K-antagonisten of coumarines zoals acenocoumarol en fenprocoumon. Vitamine K kan in hogere doses de werking van deze medicijnen verstoren. Wanneer je deze medicijnen neemt is het goed om raad te vragen aan een arts.