Het beste matcha poeder is gemaakt van de meest verfijnde Japanse groene thee. De kweek en de bereiding van deze groene theebladeren is fundamenteel verschillend van de gewone groene thee. De theebladeren worden voor het plukken overschaduwd waardoor ze meer bladgroenkorrels aanmaken. Na de handmatige pluk worden de groene theebladeren gestoomd en gedroogd om uiteindelijk met een molensteen te worden verpulverd. Hierdoor krijg je het typerende fijne poeder met zijn felgroene kleur en zachte umamismaak.
Een kopje matcha thee kan tot honderd keer meer antioxidanten bevatten dan gewone groene thee in theezakjes. Matcha bevat bovendien ook veel cafeïne, vitamine C en het aminozuur L-theanine. Het beste matcha poeder geeft je meer energie, verhoogt je weerstand, helpt ontstekingen tegengaan, helpt je afvallen en verbetert je hersenfuncties. Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van matcha poeder, lees dan hier verder.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Purasana Classic Matcha bij Bol.com
- Beste goedkope: Vitanza HQ Matcha Tea Beginners bij Pazzox
- Beste ceremoniële: Maruyama Japan Matcha Megumi bij Bol.com
- Beste culinaire: Matcha & Co Culinaire Matcha bij Bol.com
- Beste latte: Terrasana Latte Matcha bij Plein
- Beste biologische: Biotona Premium Matcha bij Bol.com
- Beste theezakjes: Pukka Supreme Matcha Green bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Purasana Classic Matcha
- Budgetvriendelijk
- Uitstekende kwaliteit
- Biologisch
- Hoge dosis antioxidanten
- Ongekende origine in Japan
Dit matcha poeder is van biologische afkomst en bovendien erg budgetvriendelijk. Dit product heeft een hoge ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Deze waarde geeft het aantal antioxidanten weer. Hoe hoger de score, hoe meer antioxidanten een product bevat. Matcha thee helpt om schade door vrije radicalen te beperken. De gemiddelde ORAC-waarde van premium matcha is 2.400 H-ORAC eenheden per portie van 1 gram. Purasana Classic Matcha heeft een ORAC-waarde van maar liefst 3.100 H-ORAC eenheden per portie van 1 gram. Over het algemeen geldt dat hoe feller de kleur is, hoe meer antioxidanten het poeder bevat.
Je kan het poeder vermengen met een smoothie, verwerken in een dessert, over yoghurt strooien of er thee van maken. Het smaakt ook erg lekker in een latte. Hiervoor meng je drie gram poeder met 200 ml gewone of plantaardige melk. Je kan het warm of koud drinken. Voor een gewone thee meng je 1 gram poeder met warm water van ongeveer 80 graden.
Type: Ceremoniële | Origine: Japan | Inhoud: 75 gram
Beste goedkope: Vitanza HQ Matcha Tea Beginners
- Puur
- Goede kwaliteit
- Budgetvriendelijk
- Niet biologisch
- Ongekende origine in Japan
Dit theepoeder is ideaal wanneer je matcha voor de eerste keer wil proberen. De groene theebladeren uit deze thee werden handmatig geplukt. Ze zijn afkomstig van de begeerde eerste pluk begin mei. Ze werden twee weken overschaduwd, waardoor de smaak slechts een beetje bitter is. Dit goedkope matcha poeder is toch erg krachtig en het bevat veel antioxidanten. Het kan onder andere gebruikt worden om te ontgiften, het immuunsysteem te ondersteunen, voor meer energie en om af te vallen.
Dit matcha poeder kan je gebruiken om thee te maken, in je smoothie te verwerken of om over yoghurt te strooien. Het heeft een mooie groene kleur en smaakt lekker. Om thee te maken meng je één gram poeder met 70 tot 100 ml water van ongeveer 80 graden. Roer het drankje goed door of gebruik een klopper tot het schuimt.
Type: Ceremoniële | Origine: Japan | Inhoud: 50 gram
Beste ceremoniële: Maruyama Japan Matcha Megumi
- Uitstekende kwaliteit
- Biologisch geteeld
- Drie weken overschaduwd
- Gekende origine
- Duur
Deze parel van de groene theeën zal geen matcha liefhebber onberoerd laten. Het is een biologische matcha van topkwaliteit die uit het zuidelijkste puntje van Japan komt. Deze superieure ceremoniële matcha uit Kagoshima werd voor de pluk drie weken lang overschaduwd. Hierdoor hebben de theebladeren extra chlorofyl of bladgroenkorrels aangemaakt. De thee is hierdoor erg complex en zacht van smaak.
Het poeder is zacht en heel fijn gemalen. Het zit boordevol antioxidanten en is hierdoor uitermate geschikt om zuiver te drinken als een shot of als thee. Deze zachtzoete thee is een echte must voor de matcha liefhebber.
Type: Ceremoniële | Origine: Kagoshima, Japan | Inhoud: 30 gram
Beste culinaire: Matcha & Co Culinaire Matcha
- Goede culinaire kwaliteit
- Biologisch geteeld
- Niet genetisch gemanipuleerd
- Grote verpakking
- Gekende origine
- Geen ceremoniële kwaliteit
Een culinaire matcha thee is uitstekend voor de verwerking in een recept. Deze biologische matcha thee is voor de liefhebber ook geschikt om zuiver te drinken als thee. Omdat de groene theebladeren afkomstig zijn van biologische teelt, ben je er zeker van dat het volledig zuiver is en vrij van schadelijke stoffen. De theeplant is bovendien niet genetisch gemanipuleerd.
Het poeder lost makkelijk op en heeft een zachte en zoete umami smaak. Dagelijkse inname van matcha kan je afweersysteem versterken, je meer energie geven, je hersenfuncties verbeteren en je helpen afvallen. Matcha heeft namelijk het vermogen om de vetverbranding te stimuleren, waardoor het een ideale bijdrage levert aan een gezond afslankdieet. Verwerk het poeder in desserts, drankjes of snacks en geniet volop van de gezondheidsvoordelen.
Type: Culinaire | Origine: Kyoto, Japan | Inhoud: 100 gram
Beste latte: Terrasana Latte Matcha
- Gezoet met kokosbloesemsuiker
- Biologisch geteeld
- Vegan
- Budgetvriendelijk
- Vrij van allergenen
- Bevat suiker
Zijn kruidige en zoete melkdrankjes jouw ding, dan moet je zeker eens een matcha latte proberen. Van alle soorten lattes is deze zeker de gezondste. Deze kant-en-klare matcha latte bevat enkel ingrediënten van biologische afkomst.
Het mengsel bestaat uit een verzameling van superfoods van overal ter wereld. Zo bevat het kokosbloesemsuiker uit India, matchapoeder uit Japan, henneppoeder uit China, macapoeder uit Peru en Ceylon-kaneel uit Madagaskar. Dankzij het gebruik van kokosbloesemsuiker heeft het drankje een lagere glycemische index dan een latte met gewone suiker. Je kan deze matcha latte warm of koud drinken door er gewoonweg wat gewone of plantaardige melk aan toe te voegen. Het is ook lekker in smoothies, ijs of andere dessertjes. Het poeder bevat geen gluten, lactose of andere allergenen.
Type: Culinaire | Origine: Japan | Inhoud: 120 gram
Beste biologische: Biotona Premium Matcha
- Biologisch geteeld
- Lekkere smaak
- Vier weken overschaduwd
- Uitstekende kwaliteit
- Ongekende origine in Japan
Deze premium matcha thee is zuiver en puur. De biologische jonge theeblaadjes werden begin mei met de hand geplukt tijdens de eerste oogst. Ze werden gedurende vier weken overschaduwd waardoor je een matcha van de allerhoogste kwaliteit krijgt. De kleur is fel diepgroen en is een bewijs van de overvloed aan bladgroenkorrels en antioxidanten. De smaak is uitermate zacht en mild met een lekkere nasmaak.
Wil je deze ceremoniële thee graag op de traditionele manier drinken dan gebruik je liefst zacht, gedemineraliseerd water. Laat het gekookte water eerst tien minuten afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 80 graden. Doe een halve theelepel in een kommetje, overgiet het poeder met het warme water en klop de thee ongeveer vijftien seconden tot hij schuimig wordt.
De Japanners drinken deze thee ook graag koud, met een paar ijsblokjes. Ook lekker is matcha verwerkt in een drankje of een smoothie. Nog populairder is om het over eten te strooien of erin te verwerken. Het matcha poeder zit in een herbruikbare blikken doos waardoor je de thee lang kan bewaren.
Type: Ceremoniële | Origine: Japan | Inhoud: 80 gram
Beste theezakjes: Pukka Supreme Matcha Green
- Biologisch
- Makkelijk in gebruik
- Duurzaam
- Budgetvriendelijk
- Gekende origine
- Geen pure matcha
- Niet bruikbaar voor andere toepassingen dan thee
Pukka biedt je het beste van biologische groene thee in een handig theezakje. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt en toch houdt van een kopje groene thee. De theezakjes bieden je een combinatie aan van sencha groene thee, Pin Ho wildejade groene thee, Indische groene thee en matcha poeder van het Jeju-eiland in Zuid-Korea.
Theezakjes met matcha zijn over het algemeen gevuld met een mengsel van gewone groene thee met matcha poeder waardoor het veel budgetvriendelijker is dan het zuivere groene matcha poeder. Het nadeel is dat je het enkel kan gebruiken om thee van te maken.
De theebladeren uit deze thee zijn afkomstig van duurzame boerderijen waarvan enkele het Fairtrade-certificaat ontvingen. De theezakjes zijn volledig biologisch afbreekbaar en je mag ze dus bij het GFT-afval (groenten-, fruit- en tuinafval) gooien. Elk theezakje is individueel verpakt in een papieren omslag met een mooi design.
Type: Ceremoniële | Origine: Jeju Island Zuid-Korea | Inhoud: 80 gram
Kort samengevat
Wanneer je zoekt naar het beste matcha poeder kan je met verschillende zaken rekening houden. Zo is het typisch voor matcha dat de thee voor het oogsten in de schaduw staat. Het aantal antioxidanten en bladgroenkorrels verhoogt naarmate de theeplant langer overschaduwd wordt. Ook is de smaak dan zachter en minder bitter en meer fris en fruitig.
Het tijdstip van oogst bepaalt ook de kwaliteit van het matcha poeder. Blaadjes van de eerste pluk zijn goedkoper dan die van de zeer begeerde lenteoogst begin mei. Wanneer je voor de eerste keer wil kennismaken met matcha poeder, koop je best eerst het poeder voor beginners. Het is goedkoper, minder lang overschaduwd en afkomstig van de eerste pluk. Wanneer de thee je bevalt kan je zoeken naar een variant van hogere kwaliteit.
Zoek je naar een matcha om te verwerken in voedsel, smoothies of latte’s dan kies je best voor een culinaire matcha. Deze heeft een meer uitgesproken smaak, is minder duur en van lagere kwaliteit. Wil je van de pure smaak van matcha thee genieten dan kies je best voor ceremoniële kwaliteit.
Ten slotte kan je ook kiezen voor een biologisch matcha poeder. Deze zijn erg zuiver en puur. De Purasana Classic Matcha is onze favoriete keuze. Deze ceremoniële thee is van premium kwaliteit. Dat betekent dat de thee langer werd overschaduwd en afkomstig is van de lenteoogst. Het poeder is erg fijn en zacht van smaak en zit boordevol antioxidanten. Het is bovendien van biologische afkomst en erg budgetvriendelijk.
Waar op letten bij het kopen van matcha poeder?
Type
Zoeken naar de beste matcha thee is niet eenvoudig. Er bestaan zoveel soorten en types dat het moeilijk kan zijn om de meest geschikte matcha voor jou te vinden. Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarvoor je het wil gebruiken. Culinair matcha poeder is ideaal om te verwerken in latte’s, smoothies of dessertjes. Ceremoniële matcha is beter geschikt voor het maken van thee.
Culinaire matcha is meestal afkomstig van goedkopere, groene theebladeren. Hiervoor worden de onderste theebladeren gebruikt die meestal tijdens de tweede oogst worden geplukt. Ze zijn meestal niet zo fijn vermalen waardoor de structuur iets minder zacht is. De kleur van culinair poeder is minder fel en de smaak is meer uitgesproken. Hierdoor is culinair matcha poeder ideaal voor het verwerken in smoothies, latte’s, roomijs of gebakjes.
Ceremonieel matcha poeder wordt in Japan traditioneel gedronken tijdens ceremonies. Dit matcha poeder is van hogere kwaliteit. De smaak is minder bitter, zacht en fruitig. Binnen deze categorie zijn er verschillende gradaties in kwaliteit. Van beginners, naar superieur tot extra premium. De bovenste jonge theebladeren worden hiervoor handmatig geplukt en zeer lang vermalen tot een fijn poeder.
De duur van het overschaduwen en het tijdstip van oogst bepalen de kwaliteit. De allerhoogste kwaliteit matcha poeder is afkomstig van de allerjongste bovenste blaadjes die gedurende vier weken werden overschaduwd en die geoogst zijn gedurende de eerste lentepluk begin mei. Het heeft een milde, licht fruitige, zoete smaak. Ideaal voor de echte matcha liefhebber.
Oorsprong
Tegenwoordig zijn bijna alle matcha poeders afkomstig uit Japan. Is dit niet het geval, dan is het technisch gezien een gewone groene thee en geen matcha thee. Oorspronkelijk waren het echter de Chinezen die deze thee voor het eerst dronken. In de achtste eeuw droogden ze de groene theebladeren in grote blokken, waarvan monniken een stuk afsneden en verpulverden tot fijn poeder. Dit poeder werd dan gemengd met heet water door het te klutsen met een bamboe klopper.
Het was pas in de twaalfde eeuw dat een Japanse monnik de theezaadjes naar zijn geboorteland bracht om de thee daar te kunnen maken. Myoan Eisai was zijn naam. Hij was een oprichter van het zenboeddhisme en had de voordelen van matcha ontdekt tijdens zijn verblijf in China. Het werd geprezen voor de vele gezondheidsvoordelen en voor het positieve effect op het mediteren.
Wat is matcha?
Elke groene thee die afkomstig is uit Japan wordt matcha genoemd. Hiertoe behoren dus niet de zwarte thee of de Earl Grey thee.
Toch is er ook een verschil in de kweek en de bereiding tussen matcha en gewone groene thee. De frisse jonge theeblaadjes worden voor het oogsten gedurende enkele weken overschaduwd. Na het oogsten worden deze blaadjes gestoomd en gedroogd om daarna verpulverd te worden tot een fijn poeder. Matcha poeder is fijn en zacht van structuur. Het heeft een mooie, felgroene smaragdkleur. De smaak is minder bitter dan gewone groene thee en is een zachte en subtiele umamismaak.
Waar is matcha goed voor?
Matcha is erg gezond. Zo zou het wel tien tot honderd keer meer antioxidanten bevatten dan gewone groene thee bereid met een theezakje. Matcha wordt beschouwd als een superfood omdat het zoveel gezondheidsvoordelen heeft.
- Matcha heeft een hoog gehakte aan antioxidanten of catechines. Catechines is een verzamelnaam voor alle polyfenolen die in planten voorkomen. De groene-theecatechines worden kortweg EGCG (Epigallocatechinegallaat) genoemd. Ze beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen. Volgens bepaalde onderzoeken kunnen deze stoffen ook ontstekingen tegengaan en bepaalde chronische ziekten voorkomen.
- Doordat de groene theebladeren voor het oogsten in de schaduw staan, bevatten ze extra veel chlorofyl of bladgroenkorrels. Deze stof is verantwoordelijk voor de felle groene kleur van matcha en zit boordevol vitaminen en mineralen. Chlorofyl zou ook ontgiftend werken waardoor je ook makkelijker kan afvallen. De stof is ook goed voor het immuunsysteem en de darmen. Ook heeft het een goede uitwerking op de huid.
- De L-theanine in matcha heeft voornamelijk een ontspannende werking. Dit aminozuur heeft ook een positieve invloed op de hersenen en de cognitieve functies. Zo zou het de geheugenfunctie verbeteren en stress reduceren.
- De cafeïne in matcha is ook niet te onderschatten. Een kopje bereide matcha thee bevat ongeveer 70 mg cafeïne of theïne. De cafeïne maakt je echter niet nerveus of zenuwachtig, maar eerder wakker en alert. Dit komt door de kalmerende L-theanine in de thee. Het geeft ook een langwerkende energieboost in tegenstelling tot koffie.
Redenen genoeg om deze gezonde groene-theevariant te proberen. Er worden nog heel wat meer voordelen toegeschreven aan matcha. Zo zou het een kankerwerende werking hebben, diabetes en hartziekten voorkomen en cholesterol verlagen. Deze beweringen zijn echter onvoldoende wetenschappelijk onderlegd.
Hoe maak je matcha thee?
Voor het bereiden van een traditionele matcha thee gebruik je best het ceremoniële matcha poeder. Dit poeder geeft je het lekkerste kopje matcha thee. Traditioneel wordt een klein bamboelepeltje gebruikt om uit te meten. Een klopper van bamboe heeft de voorkeur boven een metalen garde. Uiteraard lukt het ook met een gewone theelepel en klopper. Je kan het volgende stappenplan gebruiken om je matcha thee te maken.
- Schep een halve koffielepel of één bamboelepel matcha poeder in een kom. Je mag het eventueel ook zeven om het poeder nog zachter en fijner te maken. Wanneer er klonters zijn in het poeder, lost het minder goed op en krijg je geen mooie schuimkraag.
- Voeg een half kopje warm water toe (75 ml). Het is belangrijk dat het water niet te heet is. Een temperatuur van 70 tot 80 graden Celsius is perfect. Je bekomt deze temperatuur wanneer je gekookt water drie tot vier minuten laat afkoelen in een kom. Of je gebruikt een waterkoker met instelbare temperatuur.
- Klop de matcha zachtjes op met een klopper. Doe dit minstens 30 seconden of tot wanneer je een dunne schuimlaag krijgt. Een ideale klopbeweging is wanneer je een M of een W maakt met je hand. Deze zigzagbeweging geeft je in een mum van tijd de ideale schuimkraag.
- De matcha thee is klaar. Je kan de thee rechtstreeks uit de kom drinken, net zoals de Japanners doen. Je kan er ook wat echte of plantaardige melk aan toevoegen voor een latte en eventueel wat zoeten door er suiker of suikervervangers bij te voegen. In de zomer is deze matcha ook lekker ‘on the rocks’. Hiervoor laat je de thee afkoelen en gooi je er enkele ijsklontjes bij.