De beste vitamine A supplementen zijn goed voor je ogen. Je hebt vast en zeker al hetzelfde gehoord over wortels. Deze uitspraak is niet uit de lucht gegrepen. Wortels zitten namelijk boordevol bètacaroteen, de voorloper van vitamine A. In je lichaam wordt deze stof omgezet naar vitamine A. Het is de veiligste manier om vitamine A in te nemen. Je hebt echter twaalf keer zoveel betacaroteen nodig voor dezelfde hoeveelheid vitamine A.
Vitamine A of retinol is een vetoplosbare vitamine. De stof zit dan ook in het vet van sommige voedingsmiddelen. Vooral lever, vis en melkproducten zijn een belangrijke bron. Vitamine A is onmisbaar voor je weerstand en de gezondheid van je ogen, huid, haar, nagels en slijmvliezen. Een supplement is een snelle en veilige manier om de juiste hoeveelheid vitamine A in te nemen. Lees hier verder om de beste vitamine A supplementen voor jou te vinden.
Onze selectie vitamine A
- Beste prijs-kwaliteit: DeBa Pharma Natural Beta-Caroteen bij PharmaMarket
- Beste tabletten: Soria Vitamine A Retard bij Bol.com
- Beste druppels: Aura Herbals Vitamine A + E bij Amazon
- Beste vegan: Solgar Dry Vitamin A bij Farmaline
- Beste softgels: Swanson Beta Carotene bij Body & Fit
- Beste met vitamine D: MannaVital Vitamine D3 + Vitamine A Forte bij PharmaMarket
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: DeBa Pharma Natural Beta-Caroteen
- Beste prijs-kwaliteitsverhouding
- Natuurlijk
- Zuiver
- Hypoallergeen
- Vegan
- Je moet de capsules doorslikken met water
Deze plantaardige capsules bevatten betacaroteen of provitamine A. Betacaroteen wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Het voordeel is dat je deze stof niet opstapelt in je lichaam, waardoor je geen overschot krijgt en dus ook geen gevaarlijke hoeveelheden vitamine A.
Betacaroteen is ook een antioxidant. Het kan je helpen om je weerstand te versterken en je ogen, huid en slijmvliezen gezond te houden. Bovendien verbetert deze stof ook je ijzeropname. De capsules zijn volledig plantaardig. Bovendien is het betacaroteen afkomstig van de alg Dunaliella salina. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
De capsules zijn uitermate zuiver, van uitstekende kwaliteit en bovendien hypoallergeen. Neem één capsule per dag in met wat water, bij voorkeur tijdens de maaltijd.
Vorm: Capsules | Concentratie: 600 µg | Aantal: 120 stuks
Beste tabletten: Soria Vitamine A Retard
- Vertraagde afgifte voor langere werking
- Natuurlijk
- Hoog gedoseerd
- Zuiver
- Vrij van allergenen
- Niet vegetarisch of vegan
- Je moet de tabletten doorslikken met water
Deze vitamine A tabletten zijn zuiver en ze hebben een vertraagde afgifte voor een langere werking. Bovendien zijn ze hoog gedoseerd. De vitamine A of retinol is van natuurlijke afkomst. Deze stof wordt makkelijk opgenomen door je lichaam. Vitamine A is een belangrijke stof voor de werking van je ogen, je huid, je weerstand en de opname van ijzer.
Het product werd getest op zuiverheid en bevat geen pesticiden, zware metalen of andere schadelijke stoffen. Neem één tablet per dag in met wat water. De tabletten zijn vrij van allergenen. Vitamine A of retinol is meestal van dierlijke afkomst. Hierdoor kunnen we niet garanderen dat de tabletten vegetarisch of vegan zijn.
Vorm: Tabletten | Concentratie: 800 µg | Aantal: 48 stuks
Beste druppels: Aura Herbals Vitamine A + E
- Met vitamine E
- Natuurlijk en zuiver
- Budgetvriendelijk
- Hoog gedoseerd
- Vegan
- Niet voor iedereen lekker
Deze zuivere vitamine A en E druppels geven je een hoge dosis antioxidanten. De vitaminen zijn opgelost in zuivere olijfolie voor een betere biologische beschikbaarheid. Ze zijn op smaak gebracht met een natuurlijk rozemarijnextract. Deze druppels beschermen je tegen oxidatieve stress en ze houden je ogen, huid en slijmvliezen gezond.
Een dosis van vijf druppels bevat maar liefst 800 µg vitamine A van plantaardige afkomst. De vitamine E is afkomstig van zonnebloemen. Hierdoor is het product volledig plantaardig en geschikt voor veganisten. Bovendien zijn de druppels vrij van allergenen, gluten en suiker.
Je mag tot vijf druppels per dag innemen. Druppel ze rechtstreeks in je mond of op een koffielepel. Je kan ze ook vermengen met een koude maaltijd. De werkzame stoffen zijn gevoelig voor warmte en licht. Bewaar het flesje steeds op een koele en donkere plaats. Zet het niet in de koelkast, want dan kan de olie in de druppels hard en troebel worden.
Vorm: Druppels | Concentratie: 800 µg | Aantal: 180 porties
Beste vegan: Solgar Dry Vitamin A
- Vegan
- Natuurlijk
- Met vitamine C
- Hoog gedoseerd
- Ideaal bij een tekort aan vitamine A
- Niet voor iedereen geschikt
- Je moet de tabletten doorslikken met water
Deze tabletten bevatten een hele hoge dosis vitamine A van plantaardige afkomst. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt als aanvulling bij een tekort. Je hebt vitamine A nodig voor een normale celgroei, het functioneren van je immuunsysteem, het onderhoud van je huid, je slijmvliezen en je gezichtsvermogen.
Bovendien zijn de tabletten aangevuld met vitamine C. Ze zijn erg zuiver en geschikt voor veganisten en mensen met allergieën. De donkere glazen verpakking beschermt de tabletten tegen licht en lucht. Bewaar het flesje steeds in een koele en donkere plaats. Deze tabletten zijn erg hoog gedoseerd en hierdoor niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen na de overgang.
Vorm: Tabletten | Concentratie: 1.502 µg | Aantal: 100 stuks
Beste softgels: Swanson Beta Carotene
- Snelle afgifte
- Natuurlijk
- Zuiver
- Budgetvriendelijk
- Niet vegetarisch of vegan
- Laag gedoseerd
- Bevat soja
Deze softgels zorgen ervoor dat de werkzame stoffen makkelijk vrijkomen in je maag en snel door je lichaam worden opgenomen. Het natuurlijke betacaroteen is veilig in gebruik. Je lichaam maakt hieruit de nodige vitamine A aan. Je lichaam heeft wel twaalf keer zoveel betacaroteen nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine A aan te maken.
Betacaroteen is een antioxidant die je cellen beschermt tegen veroudering en invloeden van buitenaf. Bovendien zorgt het voor een mooi gepigmenteerde huid, een goed functionerend immuunsysteem en mooie haren en nagels.
De softgels bevatten sojaolie, gelatine en bijenwas en zijn daardoor niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en mensen met een soja-allergie. Neem één softgel tijdens de maaltijd in met wat water.
Vorm: Softgels | Concentratie: 250 µg | Aantal: 100 stuks
Beste met vitamine D: MannaVital Vitamine D3 + Vitamine A Forte
- Met vitamine D
- Hoog gedoseerd
- Natuurlijk
- Makkelijk opneembaar
- Niet vegetarisch of vegan
- Je moet de capsules doorslikken met water
Deze capsules bevatten een combinatie van twee onafscheidelijke vetoplosbare vitamines. Ze vormen een belangrijk duo voor de afweer, het afremmen van auto-immuniteit, allergieën en de preventie van osteoporose. Bovendien kan een hoge inname van vitamine D leiden tot een afname van vitamine E en omgekeerd. Door deze twee vitaminen gelijktijdig in te nemen heb je dat effect niet.
De capsules bevatten een veilige hoge dosis van de best opneembare vorm van vitamine A en D. Elke capsule bevat 1.200 µg vitamine A en 75 µg vitamine D3. De werkzame stoffen zijn opgelost in zuivere extra vierge olijfolie.
Dit supplement is erg zuiver en natuurlijk. De capsules bevatten geen gluten, suiker, melk of soja. Ze zijn echter niet vegetarisch of vegan. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar. Neem één capsule per dag met een glas water, samen met een maaltijd.
Vorm: Capsules | Concentratie: 1.200 µg | Aantal: 90 stuks
Kort samengevat
Wanneer je op zoek bent naar het beste vitamine A supplement kun je met verschillende zaken rekening houden. Je kan kiezen voor een vitamine A supplement van plantaardige of dierlijke afkomst. Vitamine A of retinol is meestal van dierlijke oorsprong. Algen, wortels, boerenkool, spinazie en andere groenten bevatten betacaroteen. Deze stof wordt ook provitamine A genoemd. Je lichaam maakt zelf vitamine A uit betacaroteen.
Het voordeel van een supplement met vitamine A of retinol esters is dat je lichaam het niet meer hoeft om te zetten. Hierdoor is deze vitamine onmiddellijk beschikbaar voor je lichaam. Helaas zijn de supplementen met vitamine A meestal niet vegetarisch of vegan.
Ook moet je opletten met de inname van hoge dosissen vitamine A op langere termijn. Je lichaam stapelt deze vitamine op in je lever en je vetweefsel waardoor je meer kans hebt op toxische hoeveelheden. Vooral als je zwanger bent, moet je opletten met hoog gedoseerde vitamine A supplementen. Consulteer altijd eerst met een arts voor je start met het nemen van een vitamine A supplement.
Betacaroteen of provitamine A is wateroplosbaar en heeft een plantaardige oorsprong. Je lichaam stapelt deze stof niet op en overschotten worden via de nieren uitgescheiden. Het nadeel is dat je twaalf keer meer van deze stof nodig hebt dan van vitamine A. In supplementen is dit echter geen probleem. Betacaroteen is een veilig en plantaardig alternatief voor vitamine A. Hierdoor zijn supplementen met betacaroteen meestal vegan of vegetarisch. Betacaroteen is ook een verstandige keuze tijdens de zwangerschap.
De DeBa Pharma Beta-Caroteen is onze favoriete keuze. Dit vitamine A supplement is van uitzonderlijke kwaliteit. De veganistische capsules zijn erg zuiver en puur. Ze bevatten een hoge dosis betacaroteen waaruit je lichaam voldoende vitamine A kan halen. Bovendien zijn de capsules hypoallergeen. Met één doosje heb je een voorraad voor drie maanden waardoor het product uiteindelijk niet zo duur is.
Waar op letten bij het kopen van een vitamine A supplement?
Vorm
Vitamine A supplementen komen in verschillende vormen voor. Levertraan of levertraanolie is de meest gekende vloeibare vorm van vitamine A. Omdat dit drankje niet zo lekker smaakt, heb je tegenwoordig ook vitamine A in andere vormen.
Capsules, softgels of tabletten met vitamine A kunnen olie bevatten. Vitamine A is immers een vetoplosbare vitamine. Hoewel de olie meestal plantaardig is, is de vitamine A meestal van dierlijke afkomst. Als veganist of vegetariër is het soms niet makkelijk om het juiste vitamine A supplement te vinden. Kies je voor een supplement met provitamine A of betacaroteen, dan is de kans groter dat het vegetarisch of vegan is. Let er dan wel op dat het omhulsel ook plantaardig is. Softgels en capsules worden vaak van dierlijke gelatine gemaakt.
Vitamine A in druppelvorm heeft vaak een oliebasis. Let ook hier op de twee varianten. Levertraan is altijd met vitamine A afkomstig uit visolie. Plantaardige druppels kan je ook vinden. Let echter op andere toevoegingen zoals suiker, smaak- en kleurstoffen. Vooral bij levertraan wordt de smaak soms verdoezeld met smaakstoffen. Bewaar vitamine A steeds op een koele, droge en donkere plaats.
Concentratie
Wanneer je de concentratie van een vitamine A supplement evalueert, is het belangrijk om eerst naar de werkzame stof te kijken. Er bestaan supplementen met betacaroteen en supplementen met vitamine A of retinol als werkzame stof.
Betacaroteen is wateroplosbaar en zit in heel wat groenten en fruit. Je lichaam maakt zelf vitamine A aan uit deze stof en scheidt een overschot uit via de urine. Betacaroteen is dus veiliger in gebruik dan vitamine A. Voor deze stof bestaat er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wanneer je wil weten hoeveel betacaroteen omgezet wordt naar vitamine A, dan moet je de hoeveelheid betacaroteen delen door twaalf. Je hebt dus twaalf keer meer betacaroteen nodig om aan dezelfde hoeveelheid vitamine A te komen.
De EFSA (European Food Safety Authority) adviseert echter om niet meer dan 15 mg betacaroteen per dag via supplementen in te nemen. Vooral mensen die roken moeten opletten met hooggedoseerde betacaroteen. De kans op longkanker kan hierdoor verhogen.
Vitamine A of retinol is een vetoplosbare stof. Overschotten van deze vitamine kunnen zich in je lichaam opstapelen tot giftige hoeveelheden. Het is dus belangrijk dat je je aan de voorgeschreven dosis houdt. Om gezond te blijven heb je als man 800 µg vitamine A nodig om gezond te blijven. Voor vrouwen is 680 µg voldoende. Hooggedoseerde supplementen bevatten soms hogere dosissen. Dat is voornamelijk aangewezen bij een tekort. Een veilige bovengrens voor vitamine A is volgens de Gezondheidsraad ingesteld op 3.000 µg per dag. Vitamine A supplementen mogen echter voor alle veiligheid niet meer dan 1.200 µg bevatten.
Samenstelling
Het is je misschien al opgevallen dat heel wat vitamine A supplementen ook vitamine D bevatten. Dat is niet toevallig. Deze twee vetoplosbare vitamines worden op een gelijkaardige manier door het lichaam opgenomen. Bovendien zou een hoge inname van vitamine D de hoeveelheid vitamine A in je lichaam doen afnemen. Aangezien de gemiddelde Belg en Nederlander een tekort heeft aan zowel vitamine A als vitamine D, is het een goed idee om ze samen in te nemen.
Omdat vitamine A van nature voorkomt in vetten en dus vetoplosbaar is, kan het makkelijk gecombineerd worden met andere gezonde vetzuren zoals omega 3, 6 en 9. De visoliën in levertraan bijvoorbeeld, zijn van nature reeds rijk aan omega’s, vitamine A en D.
Ook vitamine E wordt vaak met vitamine A gecombineerd. Beide stoffen zijn krachtige antioxidanten. Ze verminderen de kans op celschade door vrije radicalen. Bovendien werkt vitamine E ook als een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat de olie in het supplement langer goed blijft.
Betacaroteen wordt eerder met wateroplosbare stoffen gecombineerd. Voornamelijk met vitamine C en zink bijvoorbeeld. Je lichaam heeft deze stoffen nodig om betacaroteen om te zetten naar vitamine A. Bovendien vormt het een uitstekend trio om je weerstand te versterken.
Wat zijn de symptomen van een vitamine A tekort?
Volgens onderzoek krijgen we via de voeding te weinig vitamine A binnen. Vooral vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn en adolescenten hebben het grootste tekort. Daar voelen we echter meestal niet veel van. Wanneer je langdurig een tekort hebt aan vitamine A, kan je symptomen krijgen. We zien dit voornamelijk in ontwikkelingslanden.
Een tekort aan vitamine A kan je haar dof maken, huidproblemen geven, nachtblindheid en in het ergste geval blindheid veroorzaken. Vitamine A heeft ook invloed op de gezondheid van je slijmvliezen en je afweersysteem. Het is echter onmogelijk om een vitamine A-tekort als enige boosdoener aan te duiden. Heel wat van deze symptomen hebben vaak andere oorzaken. Enkel een bevoegde arts kan onderzoeken of de oorzaak van je symptomen aan een vitamine A-tekort ligt.
Waar is vitamine A goed voor?
Vitamine A is betrokken bij verschillende lichaamsfuncties.
- Het zorgt ervoor dat je bij weinig licht toch goed kan zien. Wanneer je te weinig vitamine A hebt, kan het zijn dat je ‘s nachts niet goed meer kan zien. Dat heet nachtblindheid.
- Vitamine A is ook betrokken bij de celdeling en de celdifferentiatie. Dat betekent dat het invloed heeft op de groei en de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap, maar ook van het kind.
- Vitamine A heeft invloed op de kwaliteit van de slijmvliezen en het huidweefsel. Wondjes genezen mooier en makkelijker. In deze zin werkt vitamine A ook samen met vitamine K. Ook is vitamine A goed tegen acné en helpt het je tandvlees gezond te houden.
- Vitamine A speelt een rol in je afweersysteem. Het zorgt ervoor dat je over voldoende witte bloedcellen beschikt zodat je je makkelijker tegen infecties kan verweren.
Andere domeinen waar vitamine A een rol speelt zijn de voortplanting, de longfunctie en de bruikbaarheid van ijzer in het bloed.
In welke voeding zit veel vitamine A?
Vitamine A lost op in vet. Je vindt het voornamelijk in dierlijke producten in de vorm van retinol of retinyl-esters. Vooral leverproducten en orgaanvlees zijn een belangrijke bron van vitamine A. Denk maar aan leverworst, leverpastei, kippenlevertjes of visolie uit bijvoorbeeld kabeljauw.
Het wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en vetten en oliën om te bakken en te braden. Melkproducten, vooral vettere kaassoorten, bevatten ook vitamine A.
Je lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken. Daarvoor heeft het carotenoïden nodig. Carotenoïden zitten voornamelijk in fruit en groenten. Het bekendste voorbeeld van een carotenoïde is bètacaroteen.
Deze stof is ook verantwoordelijk voor het oranje en rode pigment in bepaalde groenten en fruit. Denk maar aan de oranje kleur van wortels en pompoen. Van alle groenten bevatten de zoete aardappel, wortelen, boerenkool, spinazie, warmoes en pompoen het meeste betacaroteen. Eigeel van ei bevat ook vitamine A.
Microalgen zijn een alternatieve en duurzame bron van betacaroteen. De Dunaniella salina is het meest bekend en wordt speciaal hiervoor gekweekt. Ze zijn ook een bron van andere vitaminen, mineralen en vetzuren.