De beste littekencrème is die crème die het best past bij jouw specifieke litteken. Een littekencrème kan niet elk litteken als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Toch is het een onmisbare manier om littekens goed te doen genezen of vervagen. Ze kunnen bovendien het trekkerige of jeukerige gevoel dat er vaak mee gepaard gaat, aanpakken.
Als je niet meteen weet welke crème de beste is voor jouw situatie, laat je dan informeren door dit artikel. Wij geven je wat extra duiding en een overzicht van de beste littekencrèmes voor verschillende omstandigheden. Of het nu gaat om een operatiewonde, een snij-, schaaf- of brandwonde, lees hier verder om de beste littekencrème voor jou te vinden.
Onze selectie littekencrèmes
- Beste prijs-kwaliteit: Biodermal Littekencrème bij Bol.com
- Beste gezicht: Holland Rose Skin Ever Scar Removal Gel bij Bol.com
- Beste na operatie: SVR Cicavit DM+ Littekens bij Bol.com
- Beste na ooglidcorrectie: Alhydran Litteken bij Bol.com
- Beste siliconen: Staudt Littekencrème bij Bol.com
- Beste acne: La Roche-Posay Effaclar Duo bij PharmaMarket
- Beste voor brandwonden: Sinclair Kelo-Cote Siliconengel bij PharmaMarket
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Biodermal Littekencrème
- Beste prijs-kwaliteitverhouding
- Voor oude en nieuwe littekens
- Verrijkt met vitamine E
- pH-huidneutraal
- Dermatologisch getest
- Dosering is soms moeilijk
- Niet parfumvrij
Als je op zoek bent naar een goede littekencrème die je voor verschillende doeleinden kan gebruiken, dan is dit exemplaar van Biodermal een prima keuze. De crème is namelijk geschikt voor zowel oude als verse littekens. Je pakt er bovendien ook acnelittekens mee aan.
Deze littekencrème met vitamine E hydrateert de huid rond het litteken. Daarnaast legt hij er een beschermende film op om infecties en vuil buiten te houden. Naast vitamine E bevat de formule ook verschillende oliën die je vel soepel houden. Om je litteken optimaal te doen genezen, zitten er verder ook bindweefselproteïnen in die je huidlagen helpen te herstellen.
Gebruikers melden een duidelijk verschil na enkele maanden trouw smeren, zelfs bij aanzienlijke littekens. Ze worden soepeler en minder hard en de kleur vervaagt. Acnelittekens vervagen zelfs een pak sneller. De tube is hygiënisch in gebruik, maar er komt soms vrij veel crème uit.
Beste gezicht: Holland Rose Skin Ever Scar Removal Gel
- Hypoallergeen
- Natuurlijke ingrediënten
- Werkt ook bij droge huid en eczeem
- Dermatologisch getest
- Verrijkt met aloë vera
- Vrij lichte textuur
Deze scar removal gel van Holland Rose is een volledig natuurlijke littekencrème die heel wat verschillende toepassingen heeft. Zo pakt hij niet enkel littekens aan, maar kalmeert hij ook brandwonden. Daarnaast kan je deze crème ook gebruiken bij een droge huid, eczeem en jeuk.
Als je een dikke crème verwacht, zal deze gel je initieel misschien niet bevallen. Hij heeft een wat lichtere textuur die vrij snel intrekt. Hij is echter wel net zo voedend als de meeste andere littekencrèmes op de markt. Het hoofdingrediënt van de gel is tea tree olie, een bacteriedodende en helende olie die naast littekenbehandeling nog tal van andere toepassingen heeft.
Uit onze test blijkt dat de gel inderdaad snel intrekt, maar littekens ook snel soepeler doet aanvoelen. Na enkele maanden correct gebruik zijn ze duidelijk minder zichtbaar en voelen ze minder trekkerig aan. De gel is ook aangenaam in gebruik tegen eczeemplekjes. Aan een klein beetje product heb je vaak al voldoende.
Beste na operatie: SVR Cicavit DM+ Littekens
- Kan ook gebruikt worden op het gezicht
- Geschikt voor littekens na operaties en dermatologische ingrepen
- Verrijkt met siliconen
- Verlicht jeuk onmiddellijk
- Kleine tube
Na een operatie blijf je meestal achter met een litteken. Ook als je brandwonden hebt na radiotherapie of een laseringreep kunnen die littekens met zich meebrengen. De beste littekenzalf die je in dat geval kunt gebruiken is volgens onze test deze gel van SVR.
Deze gel is verrijkt met siliconen en hij werkt op verschillende manieren. Ten eerste legt hij een beschermende film op het litteken. Ten tweede zorgt hij voor een vochtig wondmilieu. Op die manier wordt het herstel versneld en bevorderd. Op lange termijn maakt deze gel dikke littekens oppervlakkiger en minder zichtbaar. Op korte termijn pakt hij jeuk en roodheid aan.
Littekens na chirurgische ingrepen zijn vaak dieper en daardoor dik en hardnekkig. Deze gel zorgt er bij trouw gebruik voor dat ze soepel blijven en veel minder opvallen. Gebruikers zijn erg te spreken over hoe snel de gel intrekt, maar ze merken wel op dat de kleine tube snel leeg is. Bovendien heb je voor een groot litteken vrij veel product nodig. Dat maakt dat de kosten snel hoog kunnen oplopen.
Beste na ooglidcorrectie: Alhydran Litteken
- Budgetvriendelijk
- Hypoallergeen en dermatologisch getest
- Werkt ook bij droge huid en eczeem
- Grote tube
- Verrijkt met vitamine C, E en aloë vera
- Erg vette textuur
- Niet pH-neutraal
- Niet alcoholvrij
Niet elke littekencrème is geschikt voor gebruik rond je ogen. Heb je net een ooglidcorrectie achter de rug en wil je het litteken zo goed mogelijk doen genezen, dan ga je best naar een specifiek product op zoek. Deze crème van Alhydran mag je met een gerust hart bij de oogcontouren gebruiken.
Deze crème is echter niet uitsluitend bedoeld voor gebruik na een ooglidcorrectie. Hij wordt ook veel gebruikt in brandwondencentra en tal van artsen raden hem aan voor de verzorging van de meest uiteenlopende soorten littekens. Je kan de crème daarnaast ook inzetten bij eczeem of een extreem droge huid, zonder bang te moeten zijn voor bijwerkingen. Bovendien bevat de tube extra veel product, dus je komt er een hele tijd mee toe.
Gebruikers zijn erg onder de indruk van de veelzijdigheid van dit product. Je gebruikt het net zo goed voor een litteken na een operatie als voor een schaafwonde. De crème is wel heel vet van textuur. Laat hem dus goed intrekken om vlekken op je kledij te voorkomen. Belangrijk om te weten is dat deze crème niet pH-neutraal is. Dat wil zeggen dat de huidbalans plaatselijk verstoord kan worden. Ook is de crème niet alcoholvrij. Alcohol in de formule kan een uitdrogend effect hebben.
Beste siliconen: Staudt Littekencrème
- Ontwikkeld door plastisch chirurgen
- Hydrateert en houdt vocht vast
- Verrijkt met vitamine E, honing, calendula en shea butter
- Dermatologisch getest
- Bestaat ook in een variant met SPF
- Niet geschikt voor gebruik rond de ogen
Hierboven kon je al lezen dat er vaak siliconen gebruikt worden in littekencrèmes. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze een extra beschermlaag toevoegen. Op die manier houden ze vocht vast én nemen ze extra vocht op. Die hydratatie is een essentiële voorwaarde voor een goed huidherstel. Siliconen zijn dan ook het hoofdingrediënt van deze littekencrème van Staudt.
Deze siliconencrème werd ontwikkeld door plastisch chirurgen en is dus goedgekeurd door professionals. Naast siliconen vind je ook beta-glucanen, honing en hyaluronzuur terug in de formule, drie stoffen die je huid intens hydrateren. Daarnaast staan er ook nog prebiotische vezels op de ingrediëntenlijst, die het herstel bevorderen. Let wel, deze crème is niet geschikt voor littekens rond de ogen. Daar zou hij een irriterend effect kunnen hebben.
Deze crème is niet de goedkoopste in de lijst. Zeker niet als je een vrij groot litteken wil behandelen. Toch wordt de hoge prijs voor de meeste gebruikers gerechtvaardigd door de uitstekende en relatief snelle werking. Je kan er overigens ook kleine littekens of zelfs littekens van brandwonden mee behandelen. Veel gebruikers zijn ook te spreken over het feit dat er een variant bestaat met SPF 30 voor toegevoegde zonbescherming.
Beste acne: La Roche-Posay Effaclar Duo
- Budgetvriendelijk
- Hypoallergeen
- Werkt ook preventief tegen acne
- Trekt snel in
- Dermatologisch getest
- Vooral voor vette huid
Veel mensen denken bij het woord ‘litteken’ aan tamelijk grote littekens na operaties of grote wonden. Een van de meest voorkomende soorten littekens zijn echter acnelittekens, die veel kleiner zijn, maar als net zo vervelend ervaren kunnen worden. Om die kleine littekentjes aan te pakken, raden wij deze crème van La Roche-Posay aan.
De crème heeft een frisse geltextuur die snel intrekt, waardoor je hem als basis voor make-up zou kunnen gebruiken. Hij is erop gericht om acnelittekens snel te doen vervagen en nieuw littekenweefsel te voorkomen. Het hoofdingrediënt is niacinamide, een stof die meteen inwerkt op nieuwe puistjes. Daarnaast vind je er procerad in terug. Deze ceramide helpt om restlittekens te voorkomen en rode en bruine vlekjes te bestrijden.
Gebruikers melden dat ze hun acne veel beter onder controle kunnen houden sinds ze deze crème smeren. Bestaande puistjes verdwijnen sneller, er komt minder nieuwe acne bij en restlittekens vervagen verrassend snel. Sommige testers vonden het jammer dat er geen zonbescherming in de crème zit. Een nadeel is dat deze crème vooral gericht is op de vette huid. Dat betekent dat hij mogelijk een uitdrogend effect kan hebben op een droge huid.
Beste voor brandwonden: Sinclair Kelo-Cote Siliconengel
- Ook geschikt voor keloïden
- Verrijkt met siliconen
- Kan gebruikt worden in combinatie met make-up en zonnecrème
- Zuinig in gebruik
- Duur
De littekens van brandwonden zijn dikwijls onvoorspelbaar qua vorm, grootte en dikte. Deze siliconengel van Kelo-Cote is specifiek ontwikkeld om naast ‘gewone’ littekens ook keloïden aan te pakken. Dat zijn littekens met een wildgroei aan littekenweefsel. Vaak zijn ze groter dan de oorspronkelijke wonde en liggen ze ook dik op de huid.
De Kelo-Cote gel pakt verschillende soorten littekens aan door middel van siliconen. Bij correct en regelmatig gebruik worden littekens minder rood, soepeler, platter en jeuken ze beduidend minder. Je hebt maar een dun laagje nodig en als het product is ingetrokken, kun je er make-up of zonnecrème over aanbrengen.
Hoewel dit product absoluut werkt om keloïden minder opvallend te maken, worden veel gebruikers afgeschrikt door de hoge prijs. Daartegenover staat dat de crème heel zuinig is in gebruik. Je hebt telkens maar een dun laagje nodig. Met deze tube van 15 gram behandel je een litteken van 7,5 tot 10 centimeter gedurende twee of drie maanden.
Kort samengevat
De beste littekencrème voor jouw specifieke situatie vind je hierboven. Ga je voor een product dat allround te gebruiken is en niet te veel geld kost, dan raden we Biodermal littekencrème aan. Zoek je er specifiek eentje om te gebruiken na een operatie of cosmetische ingreep, dan kies je beter voor SVR Cicavit DM+ Littekens. Die is wat prijziger, maar is specifiek voor dat doeleinde ontwikkeld.
Voor andere specifieke situaties zoals acnelittekens of brandwonden neem je best een kijkje in ons overzicht.
Waar op letten bij het kopen van littekencrème?
Locatie litteken
Als het gaat om littekenproducten, is er geen sprake van one size fits all. De meeste producten zijn namelijk ontworpen met de locatie van het litteken in het achterhoofd. Zo bestaan er handige patches waarmee je een litteken kan bedekken. Die mag of moet je voor een langere tijd laten zitten.
Die patches zijn echter niet handig op plekken die onderhevig zijn aan veel beweging. Op je elleboog of knie blijven ze bijvoorbeeld niet goed zitten. Ook op je gezicht zijn ze meestal niet aan te raden. Sommige mensen vinden ze esthetisch ook minder aantrekkelijk. Voor die plekken kan je dus beter kiezen voor een crème of gel die je meermaals per dag aanbrengt.
Vorm
Er bestaan heel wat vormen van producten om littekens aan te pakken. Zo heb je littekencrèmes en littekenpatches, maar ook littekenolies, -serums en -peelings. Hieronder leggen we kort de verschillen uit.
Littekencrèmes hebben een vrij dikke textuur en ze zijn dikwijls ook transparant. Op die vlakken zijn ze te vergelijken met een dagcrème of een nachtcrème. Ze zijn dikwijls vrij vet om, al dan niet verse, littekens soepel te houden.
Zoals je hierboven al kon lezen, zijn littekenpatches een soort pleisters die je lang mag laten zitten. Dat is tijdbesparend en het zorgt ervoor dat er geen vuil in het litteken kan komen.
Littekenolies zijn wat vloeibaarder van textuur dan littekencrèmes. Ze worden vaak gebruikt om verse littekens te verzorgen. Ze gaan trekkerigheid tegen en hydrateren intens.
Wie houdt van een lichtere textuur kan kiezen voor een littekenserum. Serums zijn vaak erg doeltreffend, ondanks hun lichte consistentie. Een serum bevat namelijk vaak hoge concentraties van een bepaalde werkzame stof. Andere voorbeelden van serums zijn hyaluronzuurserums en retinolserums.
Tot slot bestaan er ook peelings om littekens te bestrijden. Die maken gebruik van zuren om de huidvernieuwing te stimuleren. Peelings worden zelden of nooit op verse littekens gebruikt omdat ze vaak vrij agressief zijn. Oude littekens kunnen meestal beter tegen peelings.
Ingrediënten
Er zijn enkele stoffen die regelmatig terugkomen op de ingrediëntenlijsten van littekencrèmes. We zetten hun naam en werking op een rij.
Siliconen worden het vaakst gebruikt in producten die gericht zijn op littekens met reliëf. Die verschijnen weleens na hechtingen of een operatie. De siliconen werken tegen roodheid, hardheid en grootte. Meestal hoef je niet lang te wachten met het smeren van een dergelijke crème. Siliconen kunnen namelijk ook vlak na een ingreep of hechting gebruikt worden om de vorming van littekens tegen te gaan. Bovendien zorgen ze ervoor dat er geen vuil in de huid kan dringen. Dat is een voordeel dat je ook terugvindt bij make-upprimers met siliconen.
Allantoïne is dan weer een stof die ontstekingsremmend en celvernieuwend werkt. Bovendien gaat het ongewenste huidverkleuringen tegen.
Hyaluronzuur, een stof die je in heel wat skincare producten zoals moisturizers terugvindt, werkt voornamelijk hydraterend. Je vindt deze stof vooral terug in anti-littekenproducten die gericht zijn op huidschade na acne of geïsoleerde puistjes. Kleine putjes in de huid worden gerepareerd doordat hyaluronzuur een plumping effect heeft.
Retinol, ook wel vitamine A genoemd, werkt huidvernieuwend. Op die manier herstelt je huid sneller en wordt ze weer egaler.
Niacinamide is net als hyaluronzuur vooral gericht op acne littekens. Het wordt echter ook vaak gebruikt in producten tegen striae. Het minimaliseert huidverkleuringen en boost de collageenproductie in je huid. Daardoor wordt ze opnieuw sterker en strakker.
Ook vitamine E vind je vaak terug in de formule van een litteken crème. Ook in dit geval gaat het om de hydraterende werking. Daarnaast zijn honing en tea tree oil vaak terug te vinden omwille van de antibacteriële eigenschappen. Aloë vera tot slot bevordert het huidherstel.
Hoe werkt littekencrème?
Littekencrèmes kunnen werkzaam zijn op verschillende gebieden. Soms concentreert een product zich op één bepaald doel, maar er zijn ook allround crèmes die zich richten op al de onderstaande problemen tezamen.
- Ten eerste helpen ze om het litteken zelf en de huid errond soepel te houden. Dat gebeurt meestal door middel van intensieve hydratatie van de bovenste huidlaag.
- Ten tweede voegen ze vaak een beschermende barrière toe aan je vel. Op die manier houdt je huid ook uit zichzelf makkelijker vocht vast. Dat is belangrijk tijdens het genezingsproces.
- Ten derde bevatten ze dikwijls actieve bestanddelen die helpen bij celvernieuwing. Zo kan het beschadigde weefsel rond en onder je litteken hersteld worden.
Wanneer is het nuttig om littekencrème te smeren?
Littekencrèmes hebben weinig nut als het gaat om verse, niet-oppervlakkige exemplaren. Dikwijls zijn die wat lichter van kleur, maar ze helen vaak vanzelf. Je doet er wel goed aan ze te hydrateren en ze te beschermen met een zonnecrème met hoge factor.
Littekencrèmes zijn wel nuttig bij opvallende littekens. Dat kan bijvoorbeeld op het vlak van reliëf of kleur zijn. In dat geval begin je zo snel mogelijk met smeren. Namelijk wanneer het korstje van de wonde verdwenen is of als de hechtingen verwijderd zijn. Let wel, littekencrèmes zijn enkel effectief als je ze trouw smeert. Dat betekent: tweemaal daags, ’s ochtends en ‘s avonds. Bovendien moet je de tijd nemen om het product zachtjes in te masseren zonder aan de fragiele huid te trekken.
Hoe lang mag je littekencrème gebruiken?
Littekencrèmes werken pas optimaal als je ze regelmatig én voor een langere tijd gebruikt. Hoelang je ze best smeert, hangt af van het type litteken. Tamelijk kleine acnelittekens kunnen al na enkele weken vervagen. Grotere en/of diepere littekens van bijvoorbeeld een brandwonde of operaties zoals een keizersnede hebben vaak veel meer tijd nodig.
De algemene regel is dat je zeker enkele maanden moet volhouden. Sommige littekens vervagen echter pas na enkele jaren. Bekijk zeker goed de verpakking. Die zal vermelden hoelang je de crème maximaal mag smeren. Bij twijfel raadpleeg je best een dermatoloog.