Het beste vitamine C serum doet je huid stralen van binnenuit. Het verstevigt de huid en doet oneffenheden vervagen. Daarbovenop beschermt vitamine C je huid tegen schadelijke uv-stralen. Er zijn tegenwoordig zoveel vitamine C serums op de markt dat het misschien moeilijk wordt om een goede keuze te maken. Daarom namen wij de proef op de som en vonden we de beste serums in verschillende categorieën. Wil je een prachtige glow, lees dan hier verder om het beste vitamine C serum voor jouw huid te vinden.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution bij Bol.com
- Beste voor gezicht: CeraVe Skin Renewing Serum bij Bol.com
- Beste tegen acné: Simia Vitamin C Professional Facial Serum bij Bol.com
- Beste met hyaluronzuur: Biodermal Skin Booster Glow Serum bij Bol.com
- Beste tegen pigmentvlekken: Garnier SkinActive Brightening Serum bij Bol.com
- Beste met pompje: Garnier SkinActive Glow Booster Cream bij Bol.com
- Beste anti-age: Paula’s Choice C15 Super Booster bij Bol.com
- Beste voor gevoelige huid: La Roche-Posay Pure Vitamin C bij Bol.com
- Beste voor onder de ogen: La Roche-Posay Pure Vitamin C Ogen bij PharmaMarket
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution
- Vrij van siliconen, sulfaten en microplastics
- Niet getest op dieren
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Parfumvrij
- Hydrateert
- Zonder pompje
Het Canadese merk The Ordinary is al enkele jaren aan een opmars bezig. Skincarefans zijn voornamelijk onder de indruk van de zachte prijzen in combinatie met oerdegelijke producten. Bovendien is het merk transparant over zijn ingrediënten en test het niet op dieren. Ook in de wereld van vitamine C serums doet The Ordinary het goed. Deze Ascorbyl Glucoside Solution biedt volgens onze test de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Technisch gesproken maakt dit serum gebruik van een gestabiliseerde afgeleide van vitamine C, waardoor het minder vatbaar is voor externe factoren. Toch bewaar je het maar beter op een koele en donkere plaats. De formule bevat geen parfum, siliconen, sulfaten of microplastics. Bovendien werd er geen palmolie gebruikt bij de productie.
Het serum is eenvoudig te doseren dankzij de pipet, al hadden we liever een pompje gezien. De formule trekt snel in en is ook overdag onder make-up te gebruiken. Een kleine hoeveelheid is voldoende, anders kan je een plakkerig resultaat krijgen. Als je het naar behoren gebruikt en combineert met een goede uv-factor, zal je snel resultaat merken.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Inhoud: 30 ml
Beste voor gezicht: CeraVe Skin Renewing Serum
- Verrijkt met ceramiden, hyaluronzuur en vitamine B5
- Irriteert niet
- Zuinig in gebruik
- Parfumvrij
- Hydrateert
- Duur
- Zonder pompje
Heb je last van een droge huid en zoek je een goed vitamine C serum, dan is dit exemplaar van CeraVe een aanrader. Het is niet de goedkoopste optie, maar zeker ook niet de duurste. Als je in aanmerking neemt dat het product erg zuinig is in gebruik, kom je niet bedrogen uit. Heb je wat meer geld te besteden, dan is dit serum van SkinCeuticals een high-end alternatief.
Naast vitamine C vind je ook hyaluronzuur, een sterk hydraterend ingrediënt, in het serum terug. Daarnaast zitten er ook ceramiden, vetten die je huid soepel houden, in verwerkt. Het derde hoofdingrediënt is vitamine B5. Dat is dan weer een stof die je huidcellen vernieuwt en eveneens hydraterend werkt. Prima voor de gemengde huid dus.
Gebruikers geven aan dat dit serum snel en doeltreffend werkt. Ook als je last hebt van acne, kun je het meestal probleemloos gebruiken. Heb je echter een heel gevoelige huid, dan raden we aan het enkel ‘s avonds toe te passen. Als je het verdraagt, mag je het ook twee keer per dag gebruiken. Het serum trekt snel in, dus je kan er met een gerust hart make-up over aanbrengen.
Geschikt voor: Droge en gevoelige huid | Inhoud: 30 ml
Beste tegen acné: Simia Vitamin C Professional Facial Serum
- Verrijkt met vitamine E en hyaluronzuur
- Zuinig in gebruik
- Snel resultaat
- Parfumvrij
- Niet geschikt voor zeer gevoelige huid
Zoals je kon lezen, geeft vitamine C je een stralende huid. Ook wie te kampen heeft met acné, kan vitamine C gebruiken. De stof werkt namelijk ook ontstekingsremmend, waardoor het kan helpen bij zwelling en roodheid die gepaard gaan met acné. Het beste vitamine C serum voor personen met acné is volgens onze test het Professional Facial Serum van Simia.
Dit serum bevat naast vitamine C ook vitamine E en hyaluronzuur. Een topcombinatie voor de acnegevoelige huid. Ook vitamine E werkt ontstekingsremmend en het bestrijdt in combinatie met vitamine C ook nog eens pigmentproblemen. Perfect als je last hebt van pigmentvlekjes door puistjes. Hyaluronzuur zorgt er dan weer voor dat je huid gehydrateerd blijft.
Dit serum is wat duurder, maar dat wordt gecompenseerd door het feit dat het zo zuinig in gebruik is. Gebruikers met elk soort huidtype melden dat ze snel resultaten merken, maar vooral testers met acné zijn te spreken over dit product. De talgproductie wordt niet versterkt en de huid ziet er beduidend kalmer en minder rood uit.
Geschikt voor: Alle huidtypes, behalve de extreem gevoelige huid | Inhoud: 30 ml
Beste met hyaluronzuur: Biodermal Skin Booster Glow Serum
- Handig doseerpompje
- Trekt vlot in
- pH huidneutraal
- Hydrateert
- Niet parfumvrij
Dit glow serum van Biodermal heeft zijn naam niet gestolen. Dankzij de hoge concentratie aan vitamine C zorgt het product voor een stralende, beduidend minder doffe huid. Wie nood heeft aan een hydratatieboost, zit ook goed met dit serum. Het bevat naast vitamine C namelijk ook nog hyaluronzuur.
In tegenstelling tot veel vitamine C serums, heeft dit exemplaar wel een pompje. Op die manier kan je het serum zo luchtdicht mogelijk bewaren. De formule is pH huidneutraal om je huid niet onnodig te irriteren. Het wordt dan ook door de meeste huidtypes goed verdragen. We vermelden er wel bij dat dit serum niet parfumvrij is. Vooraf even testen op een klein stukje huid is dan ook de boodschap.
Uit onze test blijkt dat het pompje niet enkel helpt bij het correct bewaren van het product. Het zorgt er ook voor dat je er niet te veel van gebruikt. Je hebt namelijk ruim voldoende aan een kleine hoeveelheid. Het serum trekt vlot in, je hoeft dus niet lang te wachten voor je er dagcrème of make-up over aanbrengt. Na eenmalig gebruik voelt je huid gehydrateerd en soepeler aan en ook de positieve resultaten van de vitamine C laten niet lang op zich wachten.
Geschikt voor: Droge huid | Inhoud: 30 ml
Beste tegen pigmentvlekken: Garnier SkinActive Brightening Serum
- Verrijkt met niacinamide en salicylzuur
- Gaat vette huid tegen
- Aangename geur
- Behoudt de elasticiteit
- Zonder pompje
- Niet parfumvrij
- Niet alcoholvrij
Pigmentvlekken zijn een van de meest voorkomende kwaaltjes in de gezichtsregio. De vlekjes verraden de leeftijd van je huid, dus veel mensen zijn ze liever kwijt dan rijk. Gelukkig zijn er bepaalde stoffen die huidverkleuring tegen kunnen gaan en je huid opnieuw stralend kunnen maken. Vitamine C is daar een perfect voorbeeld van. Het beste vitamine C serum voor dat doeleinde is volgens onze test dit exemplaar van Garnier.
Het serum belooft dat je na acht weken gebruik 43% minder pigmentvlekken zal zien. Daarvoor maakt het gebruik van drie hoofdingrediënten. Naast vitamine C vind je er ten eerste ook niacinamide in terug. Die stof pakt vooral oppervlakkige pigmentvlekjes aan. Daarnaast werk het ook talg-regulerend, waardoor dit serum ook prima is voor de vette huid. Het derde hoofdingrediënt is salicylzuur, een exfoliant die dode huidcellen doet verdwijnen.
Testers zijn vaak verbaasd dat dit doeltreffende serum erg betaalbaar is. Voor de prijs krijg je een krachtig product met dubbele werking, gezien het ook talg-regulerend werkt. Idealiter werd het product met een pompverpakking geleverd. Dit serum is niet alcoholvrij, maar door de hydraterende werking zal het je huid niet uitdrogen.
Geschikt voor: Normale en rijpe huid | Inhoud: 30 ml
Beste met pompje: Garnier SkinActive Glow Booster Cream
- Met SPF 25
- Sterk hydraterend
- Cruelty-free
- Bewaart goed
- Pompje blokkeert soms
- Niet parfumvrij
Hieronder kan je lezen waarom een pompverpakking zo’n voordeel is bij een vitamine C serum. Kort gezegd zorgt het ervoor dat er bijna geen lucht bij het serum kan, zodat het zijn werking niet verliest. Het beste vitamine C serum met pompje is volgens onze bevindingen de Garnier SkinActive Glow Booster Cream.
Dit product, dat het midden houdt tussen een serum- en crèmetextuur, wordt niet enkel geleverd met een pompje. Het zit ook in een ondoorzichtig flesje, waardoor er ook geen licht aan het serum kan. Daar stoppen de voordelen echter niet. De formule is ook verrijkt met SPF 25 en werkt bovendien sterk hydraterend.
Dit vrij goedkope serum heeft alle kenmerken die we verwachten van een high-end vitamine C serum. De verpakking zit goed, het product is cruelty-free en bevat zelfs zonnebescherming. Je boekt er bij dagelijks gebruik ook snel resultaten mee. Wel twee opmerkingen: ten eerste kan het pompje blokkeren als je het niet na elk gebruik grondig schoonmaakt. Ten tweede is SPF 25 nog steeds vrij laag, zeker als je een sterk product als vitamine C op je huid gebruikt. Wij raden aan om toch nog extra zonnebescherming te voorzien.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Inhoud: 50 ml
Beste anti-age: Paula’s Choice C15 Super Booster
- Verrijkt met ferulinezuur en vitamine E
- Krachtig en doeltreffend
- Parfumvrij
- Zonder pompje
- Duur
Vitamine C is niet enkel nuttig om je huid een stralende boost te geven. Ook personen met een wat rijpere huid kunnen er de voordelen van plukken. Ten eerste werkt de stof namelijk in op de collageenproductie, waardoor je huid opnieuw extra elasticiteit krijgt. Ten tweede vermindert het pigmentvlekken, een ander veel voorkomend probleem bij een ouder wordende huid. Onze tests wezen uit dat het beste anti-age vitamine C serum dit exemplaar van Paula’s Choice is.
Producten van Paula’s Choice zijn traditioneel tamelijk prijzig, maar ze zijn stuk voor stuk uitvoerig getest en ze bewijzen keer op keer hun doeltreffendheid. Dit specifieke vitamine C serum bevat naast vitamine C ook vitamine E en ferulinezuur. Vitamine E werkt in combinatie met vitamine C als bescherming tegen zonneschade en het gaat huidverkleuringen tegen. Ferulinezuur is een antioxidant die de positieve werking van beide vitamines nog eens extra kracht bijzet.
Bij het aanbrengen valt meteen op dat je snel te veel van dit serum gebruikt. Enkele druppels zijn immers ruim voldoende om goede resultaten te boeken. Het maakt de rijpere huid snel zachter en na enkele weken trouw gebruik merk je een duidelijk verschil. Het aantal pigmentvlekken is afgenomen en de huid voelt strakker aan zonder trekkerig te worden.
Geschikt voor: Alle huidtypes, behalve de gevoelige huid | Inhoud: 20 ml
Beste voor gevoelige huid: La Roche-Posay Pure Vitamin C
- Verrijkt met salicylzuur
- Hypoallergeen
- Trekt vlot in
- Hydrateert
- Zonder pompje
- Niet parfumvrij
- Duur
Personen met een gevoelige huid hebben ongetwijfeld al gehoord van La Roche-Posay. Het is een skincare merk dat specifiek gericht is op de gevoelige huid. Er zit ook een vitamine C serum in het assortiment dat volgens ons het beste vitamine C product voor deze categorie is.
De hypoallergene formule van La Roche-Posay Pure Vitamin C is niet goedkoop, maar wel zuinig in gebruik en uitgebreid dermatologisch getest. Dit specifieke serum is verrijkt met salicylzuur, dat dode huidcellen helpt te exfoliëren op een zachte manier. Je hoort weleens dat je salicylzuur en vitamine C best niet combineert. Dat klopt tot op zekere hoogte. Je combineert best geen twee aparte producten met die actieve ingrediënten. Zijn ze echter samen verwerkt in dezelfde formule, dan zouden ze geen probleem mogen geven.
Dit serum wordt goed verdragen, zelfs door de meest gevoelige huid. Het kan wel nodig zijn om het gebruik ervan rustig op te bouwen. Hoewel het flesje niet ondoorzichtig is en er geen pompje wordt gebruikt, lijkt de formule ons vrij stabiel als je het serum op een koele en donkere plaats bewaart.
Geschikt voor: Gevoelige huid | Inhoud: 30 ml
Beste voor onder de ogen: La Roche-Posay Pure Vitamin C Ogen
- Niet vet
- Trekt vlot in
- Doeltreffend
- Verrijkt met mannose en hyaluronzuur
- Eerder een crème dan een serum
- Niet parfumvrij
- Duur
De huid onder je ogen is extra gevoelig voor huidschade en veroudert ook sneller dan de rest van je gezicht. Dat komt doordat je vel daar extra delicaat en dun is. Een specifieke oogcrème kan helpen om die kwaaltjes te voorkomen. Vaak zijn oogcrèmes ook speciaal geformuleerd om geen irritatie of tranende ogen te veroorzaken. Het beste vitamine C serum om onder je ogen te gebruiken is volgens onze test La Roche-Posay Pure Vitamin C Ogen.
De formule van dit product doet eerder denken aan een crème dan aan een serum. Toch is het niet vet te noemen en trekt het snel in, waardoor je er makkelijk make-up zoals concealer of foundation over aan kan brengen. De crème is verrijkt met mannose en hyaluronzuur. Mannose heeft een plumping effect, waardoor fijne lijntjes optisch minder zichtbaar worden. Hyaluronzuur houdt vocht vast, want een droge huid is vatbaarder voor tekenen van veroudering.
Dit serum kan je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds gebruiken. Het wordt door alle huidtypes goed verdragen, al kan rustig opbouwen wel aan te raden zijn. Bij regelmatig gebruik valt op dat fijne lijntjes langzaam maar zeker verdwijnen. Wat ons ook opviel is dat de roodheid die soms gepaard gaat met de huid onder je ogen ook verdwijnt dankzij dit product. Zo zie je er meteen frisser en jonger uit.
Geschikt voor: Gevoelige huid rond de ogen | Inhoud: 15 ml
Tot zover onze selectie vitamine C serums. Maar je kan ze ook anders innemen, zo heb je vitamine C supplementen in pilletjes vorm.
Waar op letten bij het kopen van een vitamine C serum?
Ascorbinezuur
Er bestaan verschillende versies van vitamine C. Het is dus niet onbelangrijk om daar bij het begin van je zoektocht op te letten. De krachtigste versie, die bovendien het meest is onderzocht, is ascorbinezuur. Die zal dus over het algemeen het beste werken, maar je ook het meeste kosten.
Een ander nadeel is dat dat type vitamine C het meeste kans geeft op irritatie. Alternatieve vormen van vitamine C vind je onder de naam ascorbylfosfaat, ascorbyl phosphate, en magnesium ascorbyl fosfaat, ook wel magnesium ascorbyl phosphate genoemd.
Verpakking
Net zoals bepaalde andere serums zijn vitamine C serums instabiel. Dat wil zeggen dat ze makkelijk hun kracht verliezen wanneer ze blootgesteld worden aan zuurstof en/of licht. Om je vitamine C serum in optimale conditie te houden, zoek je dus best naar een donkere verpakking, liefst met een luchtdicht pompje.
Thuis bewaar je het bovendien liefst op een koele en donkere plaats om het zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. De koelkast is een prima plaats. Vermijd in ieder geval de badkamer. Daar schommelen de temperatuur en de vochtigheidsgraad zo hard dat het een enorme invloed op de kwaliteit van je serum kan hebben.
Andere ingrediënten
Vitamine C kan zijn dienst voor je huid nog beter bewijzen in combinatie met bepaalde andere ingrediënten. Ten eerste is vitamine E een prima keuze. Samen met vitamine C heeft het de kracht om pigmentvlekken te verminderen. Ten tweede kan je kiezen om ferulinezuur, ferulic acid, samen met vitamine C te gebruiken. Het helpt de vitamine te stabiliseren en je te beschermen tegen zonneschade.
Een derde ingrediënt dat je kan combineren met vitamine C is hyaluronzuur, dat je huid gehydrateerd houdt. Er zijn echter ook ingrediënten die je niet mag combineren met vitamine C. Retinol is daar een voorbeeld van. In combinatie met vitamine C zou het kunnen irriteren.
Wat doet een vitamine C serum voor je huid?
Kort gezegd is vitamine C een antioxidant die je huid beschermt en helpt te herstellen. Een goed vitamine C serum heeft tal van voordelen voor je huid. Het stimuleert de aanmaak van collageen, een van de belangrijkste bouwstenen van je huid. Daarnaast kan het beschadigde huid helpen herstellen. Ook fijne lijntjes of een onregelmatige huidtextuur kunnen gebaat zijn bij een vitamine C serum. Tot slot zorgt het voor een heldere teint en pakt het pigmentvlekjes aan.
Wanneer moet je een vitamine C serum gebruiken?
Binnen de skincarewereld is er soms wat discussie over wanneer je een vitamine C serum het best gebruikt. Sommigen zweren bij ‘s ochtends, anderen bij ‘s avonds en volgens nog andere kenners maakt het in principe niet uit. Alles hangt in principe af van de specifieke noden van jouw huid.
Als je het serum ‘s ochtends gebruikt, zal het je doorheen de dag beschermen. Je huid komt namelijk voortdurend in contact met luchtvervuiling. Smeer wel altijd zonnecrème om uv-schade te voorkomen.
Gebruik je het serum ‘s avonds, dan helpt het om je huid te herstellen. Het draagt dan bij tot het natuurlijke herstelproces. Gebruik je een krachtig vitamine C serum, dan kunnen zonnestralen je huid extra gevoelig maken. Het ‘s avonds aanbrengen kan in dat geval dus een voordeel zijn.
Veel mensen gebruiken hun vitamine C serum zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. In principe krijgt je huid dan een dubbele dosis. Gebruik je een krachtig vitamine C serum, dan is dat meestal niet nodig. Op een bepaald punt neemt je huid namelijk geen vitamine C meer op. Dan verspil je in feite de rest van het serum.
Hoe gebruik je een vitamine C serum?
Een vitamine C serum is niet moeilijk om te gebruiken. Je let best wel op de volgorde waarin je je skincareproducten aanbrengt. Eenvoudig gezegd gebruik je eerst de meest waterachtige producten en bouw je op naar dikkere crèmes. Je vitamine C serum komt na je reiniging en toner. Breng wat druppels aan op je handpalm en druk ze in je huid. Vergeet je hals en décolleté niet.
Je kan het product ook uitsmeren, maar dat raden we af. Sluit af met een dagcrème of nachtcrème, afhankelijk van wanneer je het serum aanbrengt. Nog een belangrijk detail: gebruik je vitamine C serum niet in combinatie met dermarolling. Het kan namelijk het herstelproces van je huid vertragen en zelfs afremmen.