De beste make-up sponsjes zijn een perfecte aanvulling voor je collectie. Je kan er zowel vloeibare als poeder make-up mee aanbrengen en blenden. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik.
Met een spons breng je de make-up al deppend aan in meerdere dunne lagen. Bovendien kunnen de eivormige sponzen makkelijker bij moeilijke zones, bijvoorbeeld rond je neus en ogen. De combinatie van beide zorgt ervoor dat je met een meer egale look de deur uit kan. Snel en eenvoudig make-up verwijderen, lees hier verder om de beste make-up sponsjes te vinden.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Beautyblender Original bij Bol.com
- Beste budget: Wet N Wild Makeup Sponge bij Bol.com
- Beste mini: Real Techniques Mini Miracle Sponges bij Bol.com
- Beste grote: Real Techniques Miracle Body Complexion bij Bol.com
- Beste microfiber: Morphe Microfiber Smoothing Beauty Sponge bij ICI Paris XL
- Beste set: Beauty Bakerie Blending Eggs bij Amazon
- Beste siliconen: Beauty Essentials Premium Tweezijdige Make-up Siliconenspons bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Beautyblender Original
- De eerste op de markt
- Aanbevolen door make-up artiesten
- Veelzijdig gebruik
- Absorbeert geen make-up
- Geen platte kant
- Kleur vervaagt
De Beautyblender Original was de eerste make-up spons op de markt. Andere merken keken af bij Beautyblender en intussen heeft het merk zelf nog diverse varianten in zijn assortiment. Een heleboel influencers en make-up artiesten zweren bij deze spons. Eens je hem hebt gebruikt, is hij onmisbaar.
De eivorm zorgt ervoor dat je eenvoudig make-up kan aanbrengen op elke zone van je gezicht. Gebruik de bolle kant voor je wangen en voorhoofd. Om je neus en ogen te maquilleren is de spitse punt een grote hulp. Deze spons heeft jammer genoeg geen platte kant.
Deze spons gebruik je het best als hij vochtig is. Laat er dus eerst water op vloeien en knijp de spons goed uit. Daarna kan je probleemloos je make-up aanbrengen en blenden. Je zal merken dat de spons geen strepen nalaat en je poriën verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Behandel deze spons zorgvuldig en reinig hem altijd na gebruik. Hij is niet zo onderhoudsvriendelijk, waardoor make-up resten zich snel kunnen opstapelen. Door de spons regelmatig te spoelen, vermijd je dat het echte reinigingswerk een hele karwei wordt. Ook voor het eerste gebruik kan je de spons best goed spoelen. Aangezien Beautyblender non-toxische en wateroplosbare kleurstoffen gebruikt, vervaagt de kleur.
Materiaal: Latexvrije foam | Vorm: Ei met een punt | Aantal: 1 | Afmetingen: Middel
Beste budget: Wet N Wild Makeup Sponge
- Goedkoop
- Makkelijk verkrijgbaar
- Veelzijdig gebruik
- Absorbeert product
- Kan gaan schilferen
- Kleur vervaagt
De Makeup Sponge van Wet N Wild blinkt uit in gebruiksgemak. Hij neemt snel vocht op waardoor je ook snel aan je make-up ritueel kan beginnen. Handig als je een krap tijdschema hebt of nogal ongeduldig bent.
Net omdat de spons zoveel en snel vocht absorbeert, is hij ideaal om vloeibare foundation aan te brengen. Er zullen geen strepen te bespeuren zijn. Doe enkele dropjes op je handpalm en gebruik die als een palet. Breng de foundation aan met de platte kant. Werk de delicate zones rond de neus en de ogen af met de spitse kant. Volgens een aantal testers blijft er te veel product in de spons zitten.
Deze spons is budgetvriendelijk is en daardoor ook laagdrempelig. Dit is een prima keuze voor wie nog geen make-up spons heeft en die graag wil uittesten of voor wie niet te veel geld wil spenderen. Bovendien is hij verkrijgbaar in zowel webwinkels als bij de drogist. Een nadeel is dat de spons kan gaan schilferen na verloop van tijd. We raden aan de spons goed te spoelen voor het eerste gebruik omdat de kleur vervaagt.
Materiaal: Latexvrije foam | Vorm: Ei met platte kant | Aantal: 1 | Afmetingen: Middel
Beste mini: Real Techniques Mini Miracle Sponges
- Leuke kleuren
- Zeer compact
- Goedkoop
- Ideaal voor detailwerk
- Gaat minder lang mee
- Stijf
Een mini make-up spons komt altijd van pas. Deze van Real Techniques komen in viervoud, dus dat is mooi meegenomen. Ze nemen niet veel plaats in, elk sponsje heeft ongeveer de grootte van een druif, dus je kan ze makkelijk meenemen op verplaatsing of in je handbagage.
Het grote voordeel van een minivariant is duidelijk. Je kan namelijk makkelijk in detail werken. Er is een platte kant en een spitse kant, maar je kan beide gebruiken voor de plooien rond je neusvleugels. Bovendien zijn deze sponzen perfect om concealer aan te brengen.
De 3-in-1 Mini Miracle Sponges helpen je jukbeenderen in de kijker te zetten. De kleine varianten maken het gemakkelijker om bronzer, blush en highlighter aan te brengen. Je werkt erg gedetailleerd en dat is nodig als je die drie cosmetica goed wil blenden. Gebruik bij voorkeur liquid of cream producten voor een egale afwerking.
Je krijgt onmiddellijk 4 sponzen in 1 verpakking en dat is geen overbodige luxe. Doordat de sponzen een miniformaat hebben, zijn ze vatbaarder voor opstapelende make-up resten. Je hebt ook sneller gebruikssporen. Een mini make-up spons gaat dus doorgaans minder lang mee. Een vaker gehoorde opmerking is dat de Mini Miracle sponsjes wat harder zijn.
Materiaal: Latexvrije foam | Vorm: Ei met platte kant | Aantal: 4 | Afmetingen: Klein
Beste grote: Real Techniques Miracle Body Complexion
- Ook voor body make-up
- Voor grote zones zoals hals en decolleté
- Tijdbesparend
- Goedkoop
- Minder precieze afwerking
- Stijf
- Kan gaan schilferen
Deze Real Techniques Miracle Face + Body Complexion is drie keer zo groot als een klassieke make-up spons. Een grote make-up spons is geschikt om make-up aan te brengen bij grotere zones. Denk maar aan je decolleté, schouders en hals. Je hoeft slechts een paar keer te deppen en je foundation of andere maquillage dekt onmiddellijk de zone.
Daarnaast is een grote make-up spons onmisbaar bij body make-up. Als je dus graag een vloeibare bronzer op je armen aanbrengt, kies dan deze variant.
Zoals je wel kan vermoeden, is deze make-up spons geen goede keuze als je precies te werk wil gaan. Gebruik hem dus zeker niet om te contouren of voor under-eye concealer. Bovendien neemt een grote make-up spons ook veel plaats in. Sommige gebruikers melden dat deze grote make-up spons kan gaan schilferen na het reinigen.
Materiaal: Latexvrije foam | Vorm: Ei met platte kant | Aantal: 1 | Afmetingen: Groot
Beste microfiber: Morphe Microfiber Smoothing Beauty Sponge
- Natuurlijke en egale afwerking
- Zacht en bouncy
- Minder productverlies
- Veelzijdig
- Goedkoop
- Moeilijker om te blenden
Morphe is een sterk beauty merk waar een heleboel make-up artiesten vol lof over spreken. De microfiber spons is een nieuwe toevoeging aan het ruime assortiment.
Net zoals een make-up spons uit latexvrije foam, kan je deze variant zowel vochtig als droog gebruiken. Microfiber sponzen zijn doorgaans beter voor poeder make-up. Dat komt omdat ze een hogere densiteit hebben. Deze laat je gezicht niet cakey achter en geeft een natuurlijke dekking.
De vorm van deze make-up spons is anders dan de klassieke variant. Dat maakt hem geschikt om make-up aan te brengen op diverse zones. De grote platte kant kan je gebruiken om foundation te smeren. Er is ook een kleine platte kant die perfect is voor contouring. Met de punt op het uiteinde kan je preciezer te werk gaan.
Hoewel de spons dus multifunctioneel is, is er ook een groot nadeel. De microfiber variant maakt het moeilijker om je make-up te blenden. Houd er dus rekening mee dat je er langer mee bezig bent of gebruik de klassieke spons.
Materiaal: Microfiber | Vorm: Ei met platte kanten en punt | Aantal: 1 | Afmetingen: Middel
Beste set: Beauty Bakerie Blending Eggs
- In meerdere kleuren
- Leuke verpakking
- Voor elk product een andere spons
- Dezelfde vormen
Als je deze sponzen enkel zou kopen voor de verpakking, dan valt dat te begrijpen. De verpakking lijkt precies op een normaal kartonnetje eieren. De set zal dus een beetje uit de toon vallen naast de rest van je make-up producten. Maar dat is misschien net het leuke eraan.
Een set van make-up sponzen is een must als je vaak voor een full make-up look gaat. Zo kan je per product een ’eitje’ gebruiken. Mocht je dezelfde spons gebruiken voor je contour en je bronzer, dan kan het zijn dat er make-up achterblijft op verkeerde zones. Dat valt dus te vermijden met een set. Je hebt natuurlijk wel meer werk om ze schoon te maken.
Deze set bevat zes keer dezelfde spons. Het zou handiger geweest zijn mocht er variatie zijn in de vormen. Op die manier kan je ze ook op meerdere manieren gebruiken.
Materiaal: Latexvrije foam | Vorm: Ei met puntig uiteinde | Aantal: 6 | Afmetingen: Middel
Beste siliconen: Beauty Essentials Premium Tweezijdige Make-up Siliconenspons
- Eenvoudig te reinigen
- Hygiënisch
- Gelijkmatige dekking
- Absorbeert geen product
- Gaat lang mee
- Hevige dekking
- Vergt oefening
Een siliconen spons wordt steeds minder gebruikt. Toch zijn ze nog steeds nuttig. Deze variant is de meest onderhoudsvriendelijke optie. Je hoeft hem niet meerdere keren te spoelen. Een beetje water en een druppeltje zeep zijn voldoende.
Daarnaast kan je make-up niet in de spons trekken. Je hebt dus minder productverlies en je kan ook makkelijker doseren. Maar er is ook een keerzijde aan dit soort materiaal. De hoge densiteit en een minder bouncy textuur zorgen automatisch voor een hevigere dekking. Dat kan onprettig aanvoelen.
Deze teardrop shape spons is uitstekend voor de zones rond je ogen en je neus. De silicone spons van Beauty Essentials heeft twee zijden. De siliconen kant is het meest geschikt voor vloeibare make-up. Er is ook een stoffen kant. Die is ideaal voor poedervormige maquillage zoals een bronzer. Je kan dus een full face make-up look aanbrengen met één spons. Dat bespaart je geld en plaats in je make-up tas.
Materiaal: Silicone | Vorm: Teardrop shape | Aantal: 1 | Afmetingen: Middel
Kort samengevat
Een goede make-up spons zoeken en vinden hoeft geen hele karwei te zijn. De set van Beauty Bakerie is een ideale keuze als je voor een full face make-up look gaat zodat je geen producten hoeft te mengen in de spons. Ben je nog een groentje met make-up sponzen, ga dan voor de budgetvriendelijke optie van Wet N Wild.
Wie graag voor de klassieker gaat, kiest beter de Original Beautyblender. Wie op zoek is naar een mini make-up spons of net een grote, kan ongetwijfeld terecht bij Real Techniques.
Tot zover onze selectie van de beste make up sponsjes. Vervolledig je kit, kijk ook naar de beste make up removers, kwasten en spiegels.
Waar op letten bij het kopen van make-up sponsjes?
Materiaal
Bij de keuze van een goede make- up spons kijk je best naar het materiaal en de densiteit ervan. De meeste sponzen hebben een schuimachtige textuur. Je hebt ook siliconen en microfiber varianten. Welk materiaal je ook kiest, de beste make-up sponsjes zijn zacht, bouncy en makkelijk in gebruik.
De materialen verschillen wel in densiteit. Een siliconen spons heeft een hogere densiteit en absorbeert dus minder product. Dit type spons is je partner in crime als je make-up wil blenden.
De schuimachtige tegenhanger heeft een lagere densiteit. Dat is makkelijk voor de zones rond je neus en de ogen. Het is doorgaans moeilijker om daar een goede dekking te krijgen. Doordat die spons meer product opneemt, kan je er probleemloos make-up mee aanbrengen.
Vorm
De grootte van je make-up spons speelt ook een rol. Het is eigenlijk erg simpel. Grote make-up sponzen dienen voor grote oppervlakken en kleine sponzen zijn handig voor kleine zones en om gedetailleerd te werk te gaan.
De teardrop shape make-up spons is de populairste spons en meteen ook de meest veelzijdige. Gebruik de spitse kant voor de zone rond je ogen en neus. Perfect voor concealer dus. De bolle kant is dan weer ideaal om foundation over het hele gezicht aan te brengen of om te contouren.
Er zijn ook nog andere vormen met een meer hoekige afwerking. Een platte spons is bijvoorbeeld handiger voor contouring dan een bolle variant. Hoe meer spitse of platte kanten de spons heeft, hoe meer controle je hebt als je make-up aanbrengt.
Aantal
Als je dat wenst, kan je afwisselen tussen verschillende sponzen. Zoals je hierboven las, zijn er verschillen in vormen en materiaal. Het is dus handig om er een paar bij de hand te hebben en niet enkel de klassieke eivormige of teardrop shape variant. Het is aangeraden om twee stuks te hebben. Zo kan je de ene gebruiken voor vloeibare cosmetica en de andere voor droge.
Wat is een make-up spons?
Een goede make-up spons is de ideale vervanger van een make-up borstel. Sponzen zijn doorgaans goedkoper, onderhoudsvriendelijker en makkelijker in gebruik dan borstels. Of toch in geval van vloeibare make-up. Een make-up borstel is nog steeds een goede keuze voor poeders.
Een make-up spons gebruik je om make-up aan te brengen, uit te smeren en te mengen. Zo’n spons is behoorlijk flexibel. Dat zorgt ervoor dat hij ook eenvoudig bij de moeilijke plooien in je huid of de kleine zones kan.
Hij laat doorgaans minder strepen achter dan een borstel omdat je meer controle hebt bij applicatie. Dat zorgt voor een meer egale afwerking. Bovendien neemt een spons minder product op dan een borstel. Je make-up producten gaan dus langer mee.
Hoe gebruik je een make-up spons?
Houd in het achterhoofd dat je altijd dept met een spons. Als je dept, bekom je een meer egale en professionele look. Veeg dus nooit je make-up uit, want dan krijg je gegarandeerd strepen.
Het is aangeraden om de make-up eerst aan te brengen op de palm van je hand. Als je weinig tijd hebt, is het een goed alternatief om de make-up rechtstreeks op de huid of op de spons te doen. Dep je spons erin en werk van het midden van je gezicht naar de buitenkant. Breng de make-up aan in meerdere dunne lagen voor een natuurlijke en egale afwerking.
Je kan een spons zowel nat als droog gebruiken. Een vochtige spons is perfect voor vloeibare make-up zoals foundation en concealer. Knijp eerst goed al het water uit de spons en dep hem op een propere handdoek. Als je dat niet doet, absorbeert de spons te veel make-up.
Gebruik een droge spons als je poeder aanbrengt zoals highlighter of bronzer. De afwerking is wel wat zwaarder dan met een make-up borstel. Je kan het make-up sponsje ook gebruiken om je make-up bij te werken.
Hoe moet je een make-up spons schoonmaken?
Het is belangrijk om regelmatig je make-up spons te reinigen. Dat doe je best wekelijks. Op die manier voorkom je dat restjes make-up zich opstapelen. De bacteriën die dan ontstaan kunnen huidirritaties en infecties veroorzaken. Dat wil je liefst vermijden.
Daarnaast is het aangeraden om de spons schoon te maken nadat je hem hebt gebruikt. Dat heet dry cleaning en het vereenvoudigt deep cleaning. De term zegt het zelf, je hebt geen water nodig hier. Een spons absorbeert sowieso veel vocht, dus reinigen met water vraagt meer moeite. Dry cleaning doe je met behulp van een papieren doekje of een washand. Zo heb je de meeste make-up al mee.
De deep cleaning van de spons doe je wekelijks. Daarvoor heb je water en een cleanser of gewone zeep nodig. Eerst maak je de spons goed nat. Masseer vervolgens de cleanser of zeep voorzichtig in. Schrob daarna de spons met een cleansing pad zodat het schoonmaakproduct uit de spons trekt. Ten slotte spoel je de spons opnieuw onder de kraan om de resterende zeep te verwijderen. Herhaal tot er geen make-up meer uit de spons komt.