Wanneer je diabetes hebt, is het belangrijk om de beste glucosemeter voor jou te vinden. Heb je suikerziekte, dan kunnen je bloedsuikerwaarden namelijk gevaarlijk gaan schommelen. Met een glucosemeter kan je je bloedsuiker altijd en overal meten. Meten is immers weten en de beste manier om je bloedsuiker onder controle te houden.
Er zijn heel wat verschillende soorten glucosemeters op de markt. Je kan glucosemeters vinden met of zonder prikken, teststrips of een app. Ook zijn er best wel grote prijsverschillen tussen de verschillende modellen. Om je op weg te helpen, maakten we een selectie van de zes beste glucosemeters.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: HT One TD-Gluco bij Plein
- Beste goedkope: CareSens N Premier bij Bol.com
- Beste zonder prikken: Freestyle Libre 2 Reader en Sensoren bij Amazon
- Beste app: Accu-Chek Instant bij Bol.com
- Beste zonder teststrips: Accu-Chek Mobile Startkit bij Bol.com
- Beste koop: Ascensia Contour Next One bij Pazzox
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: HT One TD-Gluco
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Nauwkeurig
- Met strip uitwerpfunctie
- Met opbergtasje
- Betaalbare teststrips
- Je moet prikken
De HT One TD-Gluco is een startpakket om thuis zelf je bloedsuiker mee te meten. Binnen vijf seconden ontvang je via bluetooth je glucosewaarde. De gegevens zijn erg betrouwbaar en ze wijken maximaal 5 procent af van laboratoriumwaarden. Het pakket bevat een glucosemeter, een prikpen, tien teststrips, tien lancetten, twee AA-batterijen, een handleiding en een handig etui om alles in op te bergen.
De glucosemeter gebruikt mmol/L als meeteenheid. Het toestel heeft geen zuurstofinterferentie omdat het enzym GHD-FAD wordt gebruikt. Dit enzym is gevoelig voor glucose en niet voor zuurstof, waardoor de lezing erg betrouwbaar is. Een wisselend zuurstofgehalte en medicatie hebben hierdoor geen invloed op je bloedsuiker metingen.
De gegevens zijn goed leesbaar via een groot lcd-scherm. Je kan de glucosemeter via bluetooth met je pc of smartphone connecteren. Dit laat je toe om de gegevens makkelijk te beheren. Het toestel werkt met slechts één druppel bloed. De glucosemeter heeft een strip uitwerpfunctie waardoor je de strip makkelijk kan weggooien zonder hem aan te raken.
Beste goedkope: CareSens N Premier
- Budgetvriendelijk
- Maaltijdmarkering mogelijk
- Met opbergtasje
- Betaalbare teststrips
- Je moet prikken
Deze goedkope glucosemeter is makkelijk in gebruik. Je hoeft niet eerst te coderen, waardoor je onmiddellijk kan beginnen met testen. Het toestel geeft je resultaten binnen vijf seconden weer. Je kan het toestel via bluetooth of USB met je smartphone of computer verbinden om de resultaten te bekijken in de SmartLog app van CareSens.
De CareSens N Premier laat je toe om maaltijdmarkeringen op te slaan in het geheugen. Zo leer je gaandeweg welke invloed een bepaalde maaltijd heeft op je suikerwaarden. De vingerprik hoeft met dit toestel niet te diep te gaan. Ook is een kleine bloeddruppel voldoende.
Het setje bestaat uit een glucosemeter, tien lancetten, tien meetstrips, een handleiding, twee batterijen en een opbergtasje. Het toestel heeft een groot lcd-scherm met achtergrondverlichting waardoor de resultaten altijd duidelijk zijn.
Beste zonder prikken: Freestyle Libre 2 Reader en Sensoren
- Zonder prikken
- Makkelijk in gebruik
- Waterdichte sensoren
- Met alarm
- De meting duurt slechts één seconde
- Duur
- Minder betrouwbaar bij erg hoge of lage waarden
- Persoonsgebonden
Deze glucosemeter biedt je een discrete en pijnloze manier om je glucose te meten. De Freestyle Libre 2 werkt met een kleine sensor ter grootte van een twee euro munt die je op de bovenarm moet kleven. De sensor kan tot veertien dagen op de huid blijven. Omdat hij waterbestendig is tot één meter onder water, kan je moeiteloos douchen, baden of zelfs zwemmen. De sensor mag echter niet langer dan dertig minuten in het water.
De Freestyle Libre 2 werkt met een glucose Flash Monitoring Systeem dat goedgekeurd is voor kinderen vanaf vier jaar. De lezer neemt de gegevens makkelijk op en scant tot 4 cm rond de sensor. De pijnloze scan neemt maar één seconde tijd in beslag. Een alarm verwittigt je bij hoge of lage bloedsuikerwaarden en bij signaalverlies.
De kit bevat een reader en twee dozen met telkens twee sensoren, één sensor applicator en één pakje ontsmettende doekjes. Het systeem is slechts bedoeld voor één persoon. Gebruik door meerdere mensen wordt dan ook afgeraden.
Beste app: Accu-Chek Instant
- mySugr app
- Nauwkeurig
- Met opbergtasje
- Budgetvriendelijk, betaalbare teststrips
- Opgenomen in de Zorgtraject-lijst
- Je moet prikken
Deze goede glucosemeter laat in één oogopslag zien of je bloedsuiker binnen je streefwaarden zit. De streefwaardenindicator werkt met behulp van een pijltje dat wijst naar een strook met gekleurde bolletjes. Blauw geeft aan dat je bloedsuiker te hoog is, bij groen is het prima en bij een oranje bolletje is het te laag. Het toestel heeft bovendien een groot en duidelijk lcd-scherm.
De Accu-Chek voldoet aan de strengste nauwkeurigheidseisen. Hij komt ook voor op de materiaallijst van het Zorgtraject Diabetes. Hierdoor kan je erop vertrouwen dat je testresultaten correct zijn. Met behulp van de mySugr app kan je je persoonlijke streefwaarden instellen.
Je kan dadelijk met het toestel aan de slag. Prik in je vinger met de bijgevoegde fastclix, vang het druppeltje op in de teststrip en lees binnen vijf seconden je resultaat af. Je kan de teststrip hygiënisch verwijderen met de automatische uitgooiknop.
Houd er rekening mee dat er geen teststrips bij het setje inbegrepen zijn. Die moet je afzonderlijk aankopen, maar ze zijn zeer betaalbaar. Het setje bevat een glucometer met batterijen, een fastclix prikpen, een handleiding en een opbergzak.
Beste zonder teststrips: Accu-Chek Mobile Startkit
- Zonder teststrips
- Handig voor onderweg
- Eenvoudig te gebruiken
- Opgenomen in de Zorgtraject-lijst
- Groot geheugen
- Je moet prikken
Een glucosemeter hanteren houdt soms heel veel gedoe in. Bij de meeste toestellen moet je voor elke meting een nieuwe teststrip en lancet gebruiken. De Accu-check Mobile werkt echter zonder teststrips. Met dit systeem kan je vijftig glucosemetingen doen met doorlopende teststrip tape en heb je zes lancetten in de houder van de prikpen.
Dankzij dit systeem kom je nooit plots zonder lancetten of teststrips te zitten. Ideaal dus voor onderweg. Na gebruik moeten er ook geen teststrips worden verwijderd. De automatische glucosemeter heeft een zeer groot geheugen voor wel 2.000 metingen. Het gebruik ervan is bovendien erg eenvoudig.
Je hoeft ook niet eerst te coderen. Neem het afdekkapje van de prikpen, prik en breng de druppel bloed in het midden van het testveld aan. Lees het resultaat binnen vijf seconden af en zet het afdekkapje terug op de prikpen. De prikpen is stevig aan het toestel vastgemaakt zodat het geheel erg compact is.
Beste koop: Ascensia Contour Next One
- Erg nauwkeurig
- Second-chance en smartlight-functie
- Opgenomen in de Zorgtraject-lijst
- Maaltijdmarkering mogelijk
- Groot geheugen
- Je moet prikken
- Dure teststrips
Deze digitale glucosemeter is compact, budgetvriendelijk en makkelijk in gebruik. Hij werkt via een bluetooth smart system. Deze app biedt vele opties zoals het maken van aantekeningen en het uploaden van foto’s. Je kan ook een digitaal logboek bijhouden.
Dankzij de smartlight-functie zie je onmiddellijk of je bloedsuiker goed staat of niet. Een groen licht geeft aan dat je glucose binnen je streefwaarden zit, bij een rood licht zit je eronder en bij een geel licht erboven. De Ascensia Contour Next One overtreft ruim de internationale nauwkeurigheidseisen. Hij komt dan ook voor op de materiaallijst van het Zorgtraject Diabetes.
Dankzij de second-chance functie kan je binnen de 60 seconden een tweede keer bloed op de teststrip aanbrengen als de eerste keer niet voldeed. De kit bevat een prikapparaat, lancetten, meetstrips en de glucosemeter zelf. Je kan zelf een kwaliteitscontrole uitvoeren met behulp van de controlevloeistof die in de kit zit. Een belangrijk nadeel is dat de teststrips duurder zijn.
Kort samengevat
De beste glucometer moet je leven met diabetes makkelijker maken. Daarom zoek je best naar een toestel dat makkelijk in gebruik is, betrouwbare resultaten geeft en handige functies heeft. Ook kan je tijdens het kiezen rekening houden met je budget. Er bestaan namelijk grote prijsverschillen tussen verschillende toestellen.
Een belangrijk verschil ligt vaak in de manier van testen. Hoewel de meeste glucometers met een druppel bloed werken, zijn er ook toestellen op de markt waarbij je niet hoeft te prikken. Lancetten en teststrips zijn meestal noodzakelijk, maar niet altijd handig. Ook daarvoor zijn er oplossingen. Alles hangt af van je persoonlijke voorkeur.
De HT One TD-Gluco is onze favoriete keuze. Deze glucosemeter heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding, werkt met een app en bluetooth, is duidelijk leesbaar en erg nauwkeurig. De uitwerpfunctie maakt het bovendien makkelijk om je te testrips te verwijderen. De kit bevat alle nodige onderdelen die netjes passen in de bijhorende opbergtas.
Waar op letten bij het kopen van een bloedsuikermeter?
Meting
Wanneer je diabetes of suikerziekte hebt, moet je je bloedsuiker verschillende keren per dag kunnen nakijken. Dat kan je doen met behulp van een manuele of een continue glucosemeter.
Met een manuele glucosemeter meet je zelf de glucose in je bloed. Dit doe je door een druppeltje bloed uit je vinger via een teststrip en een glucosemeter te testen. Het resultaat van deze meting kan uitgedrukt worden in mmol/l of mg/dl.
Afhankelijk van waar je woont, wordt het bloedsuikerniveau anders uitgedrukt. In Nederland drukt men de glucosewaarden uit in mmol/l en in België in mg/dl. Wanneer je een glucosemeter koopt, houd je hier best rekening mee. Bij de meeste meters kan je zelf instellen welke manier gebruikt wordt.
Een CGM (continue glucose monitor) meet regelmatig en automatisch je glucose. Het toestel kan zelfs tot 288 metingen per dag uitvoeren. Dat komt overeen met elke 5 minuten. Een CGM (continue glucose monitor) is handig om patronen in je bloedsuiker vast te stellen. Bijvoorbeeld om te kijken wat er gebeurt met je bloedsuiker wanneer je slaapt. Ook is het erg handig om hyper– of hypo– episodes te voorkomen.
Draagbaarheid
Je bloedsuiker kan op elk moment van de dag veranderen. Hierdoor is het belangrijk dat je overal en op elk moment een meting kan uitvoeren. Een draagbare glucosemeter is dan ook onontbeerlijk.
Een apparaat is draagbaar wanneer het werkt op batterijen en dus autonoom kan functioneren. De bloedsuikermeter moet compact zijn en makkelijk in je handtas of zak passen. Idealiter heb je een bijhorend opbergetui waar alle onderdelen en benodigdheden samen in passen.
App
Om te vermijden dat je met een notitieboek of logboek moet rondlopen, kies je best voor een glucometer die verbonden is met een app. Via bluetooth worden je meetgegevens digitaal bijgehouden. Hierdoor krijg je automatisch een overzicht van al je meetresultaten op je smartphone, tablet of computer. Daarnaast worden je resultaten ook bewaard in het interne geheugen van je glucometer.
Als bijkomend voordeel kan je via een app je gegevens makkelijk delen. Je arts of familie kunnen hierdoor ook een beter beeld krijgen van je gezondheid en je kan beter worden gemonitord. Wil je een nog vollediger beeld van je gezondheid, dan kan dat ook via de app. Andere meetinstrumenten zoals een digitale weegschaal of bloeddrukmeters die via bluetooth werken, kunnen hun gegevens ook op deze app dele
Wat is een glucosemeter?
Een glucosemeter is een apparaat dat je toelaat om je bloedsuiker- of glucosespiegel zelf te meten. Het is meestal een draagbaar toestel dat je bloedsuiker kan bepalen via een druppel bloed uit je vinger. Een glucosemeter kan helpen om diabetes of suikerziekte onder controle te houden.
Hoe werkt een continue glucosemeter (CGM)?
Een continue glucosemeter (CGM) is een toestel waarbij een sensor onder de huid van de arm of de buik wordt ingeplant. Het meet de glucose in het weefselvocht en geeft de meetresultaten door aan een ontvanger. Dit gebeurt door middel van een zender die op de sensor wordt geplaatst.
De continue glucosemeter kan verschillende alarmen weergeven. Zo kan je onmiddellijk gewaarschuwd worden wanneer je bloedsuiker een streefwaarde overschrijdt. Het toestel kan ook verbonden zijn met een insulinepomp waardoor je onmiddellijk insuline krijgt toegediend bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Het doel van een continue glucosemeter is de behandeling van diabetes te optimaliseren dankzij constante monitoring.
Wat kost een glucosemeter?
De prijs van een glucosemeter kan sterk variëren. Wanneer er bij jou diabetes of suikerziekte is vastgesteld, krijg je in België de volledige of gedeeltelijke aankoopsom terugbetaald bij diabetes type II of in het kader van een Zorgtraject Diabetes. In principe heeft elke Belgische inwoner met diabetes recht op ondersteuning.
De financiële ondersteuning kan gebeuren via verschillende kanalen. Je kan je bijvoorbeeld aansluiten bij een ziekenfonds of het RIZIV (rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). Ook zijn de terugbetalingen verschillend naargelang je diabetes type 1 of 2 hebt. We sommen de mogelijkheden voor je op.
- Heb je diabetes type 1, dan wordt een glucosemeter bijna altijd volledig terugbetaald.
- Heb je diabetes type 2, dan is de (gedeeltelijke) terugbetaling afhankelijk van heel wat bijkomende factoren, bijvoorbeeld andere aandoeningen. Elk geval moet afzonderlijk bekeken worden door de mutualiteit.
Aangezien de richtlijnen soms veranderen, raden we je aan om eerst contact op te nemen met je ziekenfonds vooraleer je een dure glucosemeter aanschaft. Ben je niet aangesloten bij een ziekenfonds, dan kan je ook steeds terecht bij de diabetes liga.
Heb je diabetes type II, dan zal je huisarts je opnemen in een Zorgtraject Diabetes. Dit houdt in dat je je regelmatig laat opvolgen bij je huisarts en je specialist. Een diabeteseducator zal worden aangesteld om voorlichting te geven en je op weg te helpen met voeding, medicatie en metingen.