De beste gezichtsmaskers geven je huid een extra boost en bezorgen je ook een welverdiend ontspannend moment. Er bestaan specifieke huidmaskers die gemaakt zijn om bepaalde huidproblemen aan te pakken. Zo vind je er extra hydraterende en talg regulerende, maar ook maskers die specifiek gericht zijn op de verouderende of de gevoelige huid. Wij zochten in elke categorie het beste gezichtsmasker voor een gezonde huid, zodat jij enkel nog hoeft te relaxen.
Onze selectie gezichtsmaskers
- Beste tegen puistjes: Clinique Acne Solutions bij Bol.com
Kalmeert je huid meteen - Beste tegen mee-eters: Caudalie Vinergetic C+ bij Bol.com
Zuivert en sluit de poriën - Beste met avocado: Freeman Avocado + Oatmeal Clay Mask bij Kruidvat
Hard voor onzuiverheden, zacht voor je huid - Beste zwart: Nuxe Insta-Masque bij Bol.com
Een detox voor je gezicht - Beste voor droge huid: Garnier Hydra Bomb bij Bol.com
Met ultra-hydraterend hyaluronzuur - Beste voor gevoelige huid: Simple De-stress Sheet Mask bij Plein
Extra zacht en verfrissend - Beste voor vette huid: L’Occitane Zuiverend bij Bol.com
Matteert zonder je huid uit te drogen - Beste tegen rimpels: Avène DermAbsolu bij Bol.com
Een instant verstevigde huid - Beste natuurlijke: Origins Drink Up bij Bol.com
Houdt je huid 24 uur gehydrateerd - Beste peel off: Uriage Hyséac bij Bol.com
Een zuiverdere huid na één keer gebruiken
Snel zoeken
Beste tegen puistjes: Clinique Acne Solutions clinical
- Vervaagt onzuiverheden
- Maakt de huid zacht
- In hygiënische tube
- Prijzig
Een huid die acne of puistjes vertoont, is vaak vet of gemengd. Een masker op kleibasis kan je poriën schoonmaken en de overtollige talg opnemen, zodat je huid matteert, kalmeert en minder roodheid vertoont. Het beste gezichtsmasker tegen puistjes is volgens onze test dit van Clinique.
Het masker belooft je huid in vijf minuten tijd gladder en schoner te maken. De kleibasis werd aangevuld met ingrediënten als salicylzuur dat het genezingsproces van acne bevordert, en algextract om je huid soepel en gehydrateerd te houden. Als het opgevolgd wordt door een voedende dagcrème, kan je die hydratatie de hele dag aanhouden.
Gebruikers melden dat hun gelaat na het gebruik van dit masker schoner aanvoelt, maar dat gaat niet gepaard met een trekkerig of droog gevoel. De huid is gladder, gekalmeerd en niet rood. Ze vinden de verpakking ook aangenaam: dankzij de hygiënische tube kunnen er geen bacteriën in de formule terechtkomen. Het enige verbeterpunt is de prijs, maar daar staat wel een opvallend efficiënt product tegenover.
Beste tegen mee-eters: Caudalie Vinergetic C+
- Vegan
- In hygiënische tube
- Werkt ook tegen wallen
- Prijzig
Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, zijn net als puistjes verstoppingen van je poriën. Doordat de verstoppingen in contact komen met zuurstof, oxideren ze en worden ze zwart. Ze verwijderen kan een lastig werkje zijn, maar een goed gezichtsmasker kan je daar doeltreffend bij helpen. De winnaar van onze test is dit masker van Caudalie.
De vegan formule met roze klei is al een hele tijd een hit op sociale media, waar ze aangeraden wordt door beautygoeroes en huidspecialisten. Interessante aanvullingen op de ingrediëntenlijst zijn hydraterende glycerine en cafeïne die donkere wallen en kringen tegengaat. Er zijn bovendien geen siliconen en parfum aan toegevoegd.
Uit onze test blijkt dat bij regelmatig gebruik van dit gezichtsmasker tegen mee-eters – idealiter twee keer per week – je huid minder onzuiverheden vertoont. Het aantal mee-eters verkleint en je gelaat glimt minder, maar blijft soepel. Gebruikers vinden het daarnaast ook handig dat het product in een tube zit, wat het aanbrengen aanzienlijk vergemakkelijkt.
Beste met avocado: Freeman Avocado + Oatmeal Clay Mask
- In hygiënische tube
- Ook geschikt voor de gevoelige huid
- Met zuiverende klei
- Niet ideaal voor de droge huid
Tegenwoordig vind je in de ingrediëntenlijst van veel gezichtsmaskers avocado terug. En dat is niet verbazend: een gezichtsmasker met avocado bevat omega-vetzuren, vitamines en andere bestanddelen die roodheid en acne tegengaan en je huid voeden. Het beste gezichtsmasker met avocado dat je momenteel kant-en-klaar kan kopen, is volgens onze test dit van Freeman.
Dit masker is geschikt voor de normale tot vette huid, ook als ze gevoelig is. Heb je een eerder droge huid, dan raden we je geen kleimasker aan. Probeer in dat geval eerder een gezichtsmasker zoals dit van Garnier. Het tweede interessante ingrediënt in dit masker, naast avocado, is havermout. Dat bestanddeel helpt je huidbarrière te herstellen en vermindert irritatie.
De test brengt naar voren dat dit masker uitzonderlijk presteert voor zijn lage prijs. Na enkele toepassingen kalmeert het rode vlekjes op de huid, doet haar zacht aanvoelen en laat zich makkelijk afwassen. Bovendien wordt het geleverd in een hygiënische tube.
Beste zwart: Nuxe Insta-Masque
- Voor meer dan 96% van natuurlijke oorsprong
- Voor elk huidtype
- Luxueuze textuur
- In potje: minder hygiënisch
Wil je mee zijn met de trend van de laatste jaren, dan moet je een zwart gezichtsmasker proberen. De zwarte kleur garandeert niet enkel leuke foto’s voor op social media, maar indiceert vaak dat er houtskool in het masker is verwerkt. Dat ingrediënt absorbeert overtollige huidolie en reinigt je poriën door onzuiverheden aan te trekken. Dit gezichtsmasker van Nuxe combineert de houtskool met zuiverend rozenwater.
Hoewel de verpakking beweert dat dit gezichtsmasker geschikt is voor elk huidtype, zouden we aanraden om het niet te gebruiken op erg droge velletjes: daarvoor onttrekt het te veel olie aan je huid. Voor elk ander huidtype, zeker de vette, gemengde of acnegevoelige huid, is dit masker wel prima.
Gebruikers zijn vooral te spreken over de gelei-tot-melk-textuur die verzachtend en luxueus aanvoelt. Na twee minuten inwerktijd mag je het masker afspoelen en voelt de huid zuiverder, maar toch nog zacht aan. Het masker mag in de douche gebruikt worden, maar dan moet je wel rekening houden met de verpakking: een tube was handiger en hygiënischer geweest dan het potje waarin het masker nu verkocht wordt.
Beste voor droge huid: Garnier Hydra Bomb
- Betaalbaar
- Frisse geur
- Vervaagt fijne lijntjes
- Voor eenmalig gebruik
- Veel verpakkingsmateriaal
Wie te kampen heeft met een droge huid, heeft nood aan hydratatie. Een goed gehydrateerde huid straalt immers, vertoont minder fijne lijntjes en ziet er gezonder uit. Een gezichtsmasker met hyaluronzuur, een ingrediënt dat vocht vasthoudt, kan daarbij helpen. Dit goedkope gezichtsmasker voor droge huid van Garnier met hyaluronzuur kwam als beste uit onze test.
Naast hyaluronzuur is het gezichtsmasker verrijkt met granaatappelextract, vol krachtige antioxidanten die je huid beschermen. Dit masker is een sheet mask, ook wel tissuemasker genoemd. Dat zijn kant-en-klare maskers, gedrenkt in een vloeistof, bijvoorbeeld een serum, die je op je gezicht legt en na de inwerktijd weggooit. Overtollig product dat op je huid achterblijft, kun je achteraf inmasseren of zachtjes afwassen.
Uit onze test blijkt dat de Hydra Bomb sheet masks makkelijk in gebruik zijn. Ze blijven goed op je gezicht liggen en bevatten ruim voldoende product. Na de inwerktijd voelt de huid verfrist en soepel aan. Het frisse parfum is aangenaam, maar kan de gevoelige huid irriteren. Op voorhand even testen op een onzichtbaar plekje is dus aangeraden.
Beste voor gevoelige huid: Simple De-stress Sheet Mask
- Betaalbaar
- Gemaakt van zachte, natuurlijke vezels
- Zonder kunstmatige geur en kleu
- Glijdt makkelijk van je gezicht af
- Voor eenmalig gebruik
Sommige maskers bevatten ingrediënten die sommige huidtypes maar moeilijk kunnen verdragen. Een goed gezichtsmasker voor gevoelige huid vinden, is daarom niet altijd even eenvoudig, maar met dit exemplaar van Simple mag je op beide oren slapen.
Dit verfrissende en verzorgende tissuemasker is gemaakt van natuurlijke vezels, die zacht aanvoelen en je huid niet onnodig irriteren. Er zijn geen kunstmatige geur- en kleurstoffen aan toegevoegd, en er staan ook geen andere onnodige producten of stoffen zoals alcohol in de ingrediëntenlijst. Je hoeft het ook niet af te wassen, dus je moet je gevoelige of geïrriteerde huid niet onnodig vaak aanraken.
Na een kwartier inwerktijd voelt je gezicht inderdaad zacht en opgefrist aan. Bij regelmatig gebruik trekken rode vlekjes zelfs weg. Een opmerking die verschillende gebruikers maken, is dat de consistentie van het product op het sheet masker eerder waterachtig is en het dus vrij vaak van je gezicht afglijdt. Je gebruikt dit gezichtsmasker dus best al liggend.
Beste voor vette huid: L’Occitane Zuiverend masker
- Mild exfoliërend
- Werkt snel
- Absorbeert overtollige talg
- In potje: minder hygiënisch
- Prijzig
Blijft je huid talg produceren en glimmen, wat je ook probeert, dan kan een zuiverend gezichtsmasker voor vette huid wonderen doen. Wij raden je dit van l’Occitane aan, dat als winnaar van onze test naar voren kwam. De twee hoofdingrediënten zijn zink, een efficiënte antioxidant en glycerine, dat je huid hydrateert. Want ook als je een vette huid hebt, is hydratatie van belang.
Dit groene masker heeft een textuur die lijkt op yoghurt. Ze smelt op de huid en geeft een zelfgemaakt, ambachtelijk gevoel. Het gezichtsmasker werkt snel: na vijf minuten inwerktijd mag je het al afspoelen. Na gebruik zijn de overtollige oliën op je gelaat geabsorbeerd en lijken je poriën fijner.
Gebruikers melden dat, bij regelmatig gebruik, hun huid opmerkelijk zachter aanvoelt en minder glimt. De geur valt bij veel van hen ook in de smaak, maar is niet overheersend. Het masker wordt geleverd in een potje, maar een hygiënische tube zou het aanbrengen schoner en makkelijker maken.
Beste tegen rimpels: Avène DermAbsolu masker
- Luxueuze gel-crèmetextuur
- In hygiënische tube
- Versterkt de huidbarrière
- Prijzig
Ook een verouderende huid kan baat hebben bij een verzorgend masker. Een gezichtsmasker tegen rimpels kan fijne lijntjes doen vervagen door je huid intens te hydrateren en te verzorgen. Dit masker van Avène is er zo eentje, en het doet zijn werk doeltreffend.
Het gezichtsmasker maakt gebruik van twee belangrijke ingrediënten die gericht zijn op de rijpere huid: glycoleol en bakuchiol. Het eerste versterkt je huidbarrière en verhindert uitdroging, het tweede herstructureert je cellen en werkt net zo efficiënt als krachtig trendingrediënt retinol. Daarnaast vind je ook niacinamide en pro-vitamine C in de formule terug; onmisbare stoffen in de strijd tegen fijne lijntjes en huidveroudering.
Veel gebruikers waren erg te spreken over het zachte, bloemachtige parfum van het masker. De textuur voelt ook luxueus aan, en de tube garandeert een vlotte applicatie. De resultaten mogen er zijn: na tien minuten inwerktijd voelt je huid effectief steviger aan, zonder trekkerig te worden. Meer dan 90 procent van de ingrediënten zijn overigens van natuurlijke oorsprong, en de verpakking kan gerecycleerd worden.
Beste natuurlijke: Origins Drink Up
- Helpt actief vocht vast te houden
- Zonder parabenen
- In hygiënische tube
- Prijzig
Ga jij liefst voor een natuurlijk gezichtsmasker zonder onnodige toevoegingen, dan is dit Drink Up masker van Origins misschien iets voor jou. Het bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en ook geen parabenen, ftalaten of natriumlaurylsulfaat. Er zit wel diervriendelijke honing en bijenwas in verwerkt.
Dit masker is geschikt voor de droge tot normale huid die nood heeft aan een opkikker. Het is verrijkt met gletsjerwater, hyaluronzuur en abrikoos, om je velletje tot 24 uur lang gehydrateerd te houden. Gletsjerwater is een van de mineraalrijkste, zuiverste watersoorten, hyaluronzuur zorgt ervoor dat je huid vocht blijft vasthouden en abrikoos voedt haar met vitaminen en vetzuren.
Gebruikers met een gevoelige huid merken op dat ze dit masker goed verdragen, zelfs bij een iets langer gebruik dan de aanbevolen tien minuten. Andere testers gebruiken dit gezichtsmasker ook als een booster om hun huid extra glad en gehydrateerd te maken voor ze een primer of andere make-up aanbrengen. De geur is fruitig en fris, maar niet storend.
Beste peel off: Uriage Hyséac zuiverend peel-off masker
- In hygiënische tube
- Werkt matterend
- Frisse geur
- Niet geschikt voor de gevoelige huid
Een buitenbeentje tussen de maskers zijn de peel off gezichtsmaskers. Dat zijn maskers die je aanbrengt wanneer ze vochtig zijn, daarna laat opdrogen, en verwijdert door ze zachtjes van je gezicht te trekken. Dat peel off effect heeft twee redenen: ten eerste is het gebruiksvriendelijk, want je hoeft erna amper nog restjes te verwijderen en ten tweede zorgen sommige peel off maskers ervoor dat er vuil uit je poriën getrokken wordt.
Het beste peel off gezichtsmasker uit onze test is dit van Uriage. Het zit verpakt in een hygiënische tube en is gericht op de onzuivere, huid, al dan niet met acne. Het bevat klei, zink en appelzuur, drie ingrediënten die overtollige oliën in bedwang houden en je huid minder glimmend maken.
Wij raden peel off maskers niet aan voor mensen met een gevoelige huid, en zelfs als je geen gevoelig huidtype hebt, beperk je het gebruik best tot maximaal een keer per week. Als je die frequentie aanhoudt, zorgt dit masker voor een gematteerde huid die minder last heeft van overtollige talg, maar wel gehydrateerd en soepel blijft.
Tot zover onze suggestieve lijst ‘beste gezichtsmaskers’.
Meer make-up raad nodig, bekijk ook de lijst beste mascara, foundation of primer.
Hoe vaak mag je een gezichtsmasker gebruiken?
Als je een goed gezichtsmasker gevonden hebt dat echt zijn werk doet, is het verleidelijk om het steeds vaker te gebruiken. Toch hou je je beter aan de frequentie die op de verpakking vermeld staat. Zeker als je last hebt van een gevoelige, beschadigde of droge huid, is dat aan te raden, omdat je niet elke huidbarrière evenveel kan verdragen.
Begin met een keer om de twee weken en bouw daarna rustig op naar de aanbevolen frequentie. Probeer indien mogelijk het masker eerst uit op een onzichtbare plaats, bijvoorbeeld in je hals, om te checken hoe je huid erop reageert en of je zeker niet allergisch bent voor bepaalde ingrediënten. Vergeet ten slotte niet dat een gezichtsmasker een aanvulling is op je normale huidverzorgingsroutine: voor een stralende huid blijf je dus gewoon je dagcrème en nachtcrème gebruiken naast de gezichtsmaskers.
Hoe lang moet een gezichtsmasker op?
Op de verpakking of website van een goed gezichtsmasker kan je altijd instructies vinden. Daar lees je meteen ook hoelang je het op je huid mag laten inwerken. Een algemene regel is dat je gezichtsmaskers best niet langer dan 20 minuten laat inwerken, zeker niet de eerste keer. Na die inwerktijd kan je het overtollige product voorzichtig afwassen of inmasseren.
Twee uitzonderingen zijn kleimaskers en slaapmaskers. Kleimaskers laat je idealiter minimaal drie minuten en maximaal een kwartier inwerken. Ze zijn erop gericht onzuiverheden uit je huid te ‘trekken’, en als je ze te lang laat zitten, loop je het risico dat ze je huid veel te droog maken. Een slaapmasker daarentegen mag je vanzelfsprekend een hele nacht of een aantal uren zijn werk laten doen: hoe langer ze kunnen inwerken, hoe beter.